Творческия проект „Катя“ ще видят великотърновци в Изложбени зали

Велико Търново Лайф

16-12-2019, 09:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Експозицията се открива на 19 декември от 17:30 часа

Великотърновската художничка Галина Цветкова ще представи новия си авторски проект „Катя“ на 19 декември във Велико Търново. Експозицията се открива от 17:30 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“, като това е осмата поред самостоятелна изложба на художничката, която е и дългогодишен преподавател във ВТУ.

Новата изложба авторката определя като „проблемна и многоаспектна“. Проектът носи заглавието си по името на модел по рисуване – Катя, която позира на десетки випуски студенти във Факултета по изобразително изкуство. В шестнадесет творби Цветкова представя Катя в различни нейни преображения.

„Коя е Катя? Катя е професионален модел за кандидат-художници – дребна, възрастна жена, винаги наметната в синьо през почивките си. Позира с голото си тяло за по-малко от два лева на час. И понякога се усмихва. Приседнала в някой ъгъл, Катя чете книга или вестник, често часове наред, докато ателието се изпълни с безинтереса на студентите по изкуство – така започва работният ѝ ден.“, разказва Цветкова.

Същевременно с творческата интерпретация на своята вдъхновителка, Галина Цветкова прави и препратка към великия Пикасо, който в своя „син“ период рисува хора от простолюдието, бездомници, бедняци. „В тази изложба Катя е пряка и спонтанна асоциация с изкуството на Пикасо и по-точно с художествената концепция от „синия” му период. През 1902 година той преживява лична драма, която рефлектира в произведенията му като бележи началото на визирания творчески цикъл. В него художникът дава израз на емпатия към хора, подложени на бедност, унижение и страдание. Тази изострена социална чувствителност предопределя сюжетите на Пикасо и потапя палитрата му в монохромно тъжно синьо.“, обяснява тя.

Художничката не спира дотук с посланията си към зрителя. Като преподавател във Факултета по Изобразително изкуство тя осветява проблеми на учебните програми по рисуване, свързани с тяхното приложение в обучението на студентите. „Неусетно остаряла през близо 25-те си години работа във факултета и обидно омръзнала на всички още след първата година на всеки випуск, в отношението към Катя се отразява апатията и мотивационната нищета на преобладаващата част от поколението бъдещи художници както и депресията в утвърдените образователни концепции, които немощно се опитват да работят както преди. Катя е предизвикателство към потенциала на системата да генерира идеи в рутината на процеса, който трябва да легитимира познание и да култивира афинитет към изкуството.“, посочва Цветкова и илюстрира с афоризма на Марк Твен, че „вдъхновението трябва с тояга да се гони и ако не успеем да го стигнем, то положително ще хванем нещо, което поразително прилича на него.”

Със своята нова изложба авторката за пореден път се утвърждава като един от мислещите и оригинални художници във Велико Търново, които сериозно провокират зрителя и поставят актуални проблеми на съвременната българска култура, и образование.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов