Как да избегнем махмурлука след коледното парти

Велико Търново Лайф

16-12-2019, 11:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Не се доверявайте на принципа, че клин клин избива

Намираме се в седмиците на коледните партита. За някои те са точно преди почивните дни, за други са през седмицата, но какъвто и да е случаят, за повечето хора денят след коледното парти е тежък, много тежък. Ако се налага да работите през този ден, нещата стават още по-сложни. Обръщаме поглед към съветите на доктор Даниел Фентън от Лондонската докторска клиника.

1. Антиациди

Още вечерта след коледното парти и преди лягане, е добре да вземете антиациди. Те намаляват киселинността на стомаха и ще ви помогнат по-малко да ви се гади на следващата (или на същата) сутрин.

2. Без повече алкохол

Много хора вярват, че след препиване, ако изпият една бира или друг алкохол на следващия ден, това ще ни накара да се почувстват по-добре. Няма научни доказателства за това според думите на доктор Фентън, така че не го правете. Ако опитате, със сигурност ще се почувствате още по-зле след още няколко часа. Защото по този начин ще се дехидратирате още повече. По-добре пийте повече вода и електролитни напитки. Те ще ви помогнат по-бързо и успешно да хидратирате тялото си.

3. Без тичане и физическо натоварване

Фитнес маниаците са на мнение, че ако направят една натоварваща тренировка в залата или ако потичат, по-бързо ще се отърват от алкохола и ще се почувстват по-добре. Обаче не винаги е така. Трябва да бъдете внимателни с физическото натоварване, защото черният ви дроб още "страда" и вместо да го натоварвате още повече, е по-добре да му дадете време да се възстановява.

4. Специално подбрана храна

Някои храни, макар и не толкова вкусни, помагат за по-бързото справяне с махмурлука. Суровите яйца например са едни от тях. Спомняте ли си коктейла, който верният прислужник Джийвс приготвяше на Бърти Устър (бел.ред. герои от книгите на П.Г. Удхаус)?

Суровите яйца съдържат онези ценни аминокиселини, които помагат на черния дроб по-бързо и лесно да преработи алкохола.

Още по-добре е суровите яйца да смесите с доматен сок, сос Уорчестър, оцет, сол и лют сос или люти чушки.

5. Придържайте се към чист алкохол от един вид

Избягвайте червеното вино. Всички знаем какъв е махмурлукът от препиване с червено вино. Избягвайте и коктейлите. Най-добре пийте само един вид алкохол и то с вода.

6. Мартинито еспресо не е ваш приятел

От Мартини еспресо също можете да получите ужасен махмурлук. Така е, защото комбинацията от алкохол и кафе води до дехидратация на организма. Колкото повече от тези коктейли изпиете, толкова по-лоша ще е ситуацията на следващия ден.

7. Вода, вода, вода

Какъвто и алкохол да консумирате на коледното парти, редувайте го с чаша вода. Така няма да успеете да погълнете толкова много алкохол и много по-малко вероятно е да се дехидратирате.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)