Музеен кът в памет на Никола Гюзелев беше открит в Исторически музей Павликени

Велико Търново Лайф

17-12-2019, 12:10

Снимка:

община Павликени

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Акценти са последната палитра и цигулката на Маестрото

Постоянен кът в памет на Маестро Никола Гюзелев беше открит в експозицията на Исторически музей – Павликени. За специалното събитие в родния град на именития оперен певец гостуваха съпругата му Анна Мария Гюзелева, която е и председател на Фондация "Никола Гюзелев", както и дъщерята на артистичното семейство - Адриана Гюзелева.

Последната палитра, която Маестрото е използвал в живота си, както и цигулката, на която са свирили и той, и неговият баща, са двата основни акцента в експозицията. Те бяха дарени на ИМ през лятото, при откриването на неговата авторска изложба с портрети. Във витрината са показани още три основни табла, разказващи за живота на твореца, архивни документи, книги, много снимки от гостуване на Гюзелев в Павликени, факсимилета от интервюта и публикации за певеца.

Идеята за музейния кът е възникнала преди години, но едва през 2019 г. в музея постъпват ценни реликви, свързани с живота и творчеството на Никола Гюзелев.

Паметната вечер започна поетично със стихове на Матей Шопкин, посветени на световно известния бас, рецитирани от ученика Иван Миронов. В качеството си на домакин на събитието и автор на новия музеен кът директорът на Историческия музей Нели Цонева представи основни моменти от житейската и творческата биография на Гюзелев. Припомнени бяха неговите най-добри постижения в света на оперното изкуство, а в залата звучаха оперни арии в негово изпълнение.

Великият оперен бас е роден в Павликени, първите му певчески изяви са на сцената на павликенското читалище и е обявен за почетен гражданин на града, припомни Цонева.

Кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов откри официално музейния кът като в словото си припомни, че това е поредната инициатива на Община Павликени, посветена на именития оперен бас. През 2016 г. на името на Никола Гюзелев бе именуван летният театър. От тогава Общината е съорганизатор и участва финансово в присъждането на ежегодните Международни награди в памет на Маестро Никола Гюзелев.

От името на Фондация "Никола Гюзелев" Анна Мария Гюзелева благодари на Община Павликени за всички интересни инициативи, които се реализират в памет на великия бас. Тя поздрави и авторите на музейната експозиция за създадения паметен знак и обяви поредното дарение, което прави за музея: 8 портрета на Никола Гюзелев със сценични костюми и в роли, които той е пресъздавал на оперните сцени.

Вълнуващи и лични спомени за великия оперен певец разказа проф. Диана Борисова, преподавател по сценична реч в НАТФИЗ "Кр. Сарафов". Родена и учила в Павликени, актрисата е също почетен гражданин на града и бе част от официалните гости на паметната вечер в музея.

Гостите на откриването в музея имаха възможност да разгледат албуми със снимки, интервюта и статии за Никола Гюзелев.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)