Горнооряховчанката Йоанна Катрева с отличие за млад археолог от кампанията „Чудесата на България“

Велико Търново Лайф

18-12-2019, 11:31

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Церемонията се проведе снощи в София

Горнооряховчанката Йоанна Катрева получи наградата за млад археолог от кампанията на в-к „Стандарт“ „Чудесата на България“. Инициативата, в която екипът на вестника раздава своите Оскари за култура се организира за девети път. Церемонията се проведе снощи в софийския хотел „Маринела“ и бе открита от главния редактор на в-к „Стандарт“ Славка Бозукова.

Горнооряховчанката бе отличена в категория „Археолог на годината“, където голямата награда е за археолога доц. Людмил Вагалински. Йоанна Катрева пък взе наградата за млад археолог. Тя успя да очарова цяла България с отдадеността си към археологията.

От няколко години Йоанна участва наравно с археологическия екип, който работи по разкриването на крепостта Ряховец. Тя е член на първата и единствена у нас Археологическа школа за ученици в Горна Оряховица. Тази есен Йоана кандидатства в СУ „Св. Климент Охридски“, където е приета с отличен в специалност „Археология“. След приемането й в университета, археолозите Илиян Петракиев и Мая Иванова, които освен, че правят проучванията на Ряховец, ръководят и ученическата школа споделиха с гордост, че са успели да й дадат ниво, което и бакалаврите го нямат когато завършват. Йоанна Катрева е била на три археологически обекта, вече сама пише дневник, води документацията, ръководи група. Участвала е и в теренни археологически издирвания.

Преподавателите й от СУ казват за горнооряховчанката, че е толкова добре подготвена, че е можела да започне направо от втори курс.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов