Приключи Четвъртият национален ученически конкурс „Пространство и време“ на ВТУ

Животът

18-12-2019, 11:51

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Вижте кои са наградените участници

Във Великотърновския университет се състоя заключителния етап на Четвъртия национален ученически конкурс „Пространство и време“. Форумът бе организиран от Историческия факултет и неговите катедри „Нова и най-нова история на България“ и „География“, с финансовата подкрепа на Студентски съвет, като традиционно много значима роля в организацията и провеждането на конкурса имаха и активно действащите в рамките на ИФ Академия за лидери и Ателие „История и памет“.

Почти час преди официалното откриване на форума по-нетърпеливите участници започнаха да заемат места в най-голямата аудитория на Университета – 321. Залата се оказа тясна да побере всички ученици, придружени от техните научни ръководители, а някои от тях – и от своите родители. Усмихнатите лица и слънчевите лъчи, прокрадващи се през щорите на прозорците, придаваха своеобразен колорит на атмосферата по време на откриването на форума, модерирано от доц. д-р Виолета Стойчева. Събитието бе уважено от Декана на факултета – доц. д-р Николай Кънев и доц. д-р Надежда Христова – зам.-декан по научна дейност и управление на качеството, д-р Боянка Димитрова – ст. експерт по обществени науки, гражданско образование и религия в РУО-Велико Търново, доц. д-р Петя Събева – директор на Департамента за продължаващо образование и квалификация на педагогическите специалисти при ВТУ, проф. дн Атанас Дерменджиев – ръководител на катедра „География“ и доц. д-р Лора Дончева – ръководител на катедра „Нова и най-нова история на България“, от множество преподаватели, членове на научното жури на конкурса от катедра „Нова и най-нова история на България“, катедра „Стара и средновековна история“ и катедра „География“.

Деканът на Историческия факултет доц. д-р Николай Кънев поздрави сърдечно участниците във втория етап на националния конкурс. Той взе повод от думите на Виолета Стойчева, която перифразира известната максима: „Всички пътища водят до Рим“ като метафора за пътищата, довели толкова млади хора във Великотърновския университет, и очерта ролята на Историческия факултет в развитието на съвременната историческа наука. От името на Студентски съвет приветствие поднесе Кристиян Младеновски (III курс, специалност „История“), а Доника Пенкова (III курс, специалност „История“) емоционално поздрави присъстващите от името на Ателие „История и памет“.

Осем от най-успешните студенти от различни специалности бяха наградени с книги от деканското ръководство за активно участие в научноизследователската дейност на Историческия факултет и за достойно представяне на историческата школа на Великотърновския университет на национални научни форуми.

Публичната защита на участниците в конкурса бе организирана в три секции – една географска и две исторически. Обособяването на тематични заседания бе продиктувано от бързото разширяване на географията на конкурса в общонационален мащаб и големия брой участници. Въпреки сравнително краткото време за предварителна подготовка, за участие бяха изпратени 112 заявки (68 по история и 45 по география). Постъпилите за първия етап конкурсни творби са разработени от 120 ученици (73 по история и 47 по география), а броят на учителите, пряко ангажирани с научно ръководство на участващите в конкурса гимназисти е 46 (27 по история и 19 по география). Някои от тях имаха ученици и в две от секциите – и по история, и по география. Показателен е фактът, че голяма част от педагогическите специалисти са възпитаници на Търновската школа, които понастоящем успешно надграждат наученото в Университета в пряката си преподавателска работа. Това е великолепен атестат за качеството на подготовката, която дава на своите студенти Историческият факултет.

Тенденцията всяко ново издание на конкурса да разширява неговата география бе потвърдена и този път. Общо 23 са населените места, а повече от 35 са училищата, изпратили участници в декемврийската сесия. Подредена по азбучен ред, редицата от селища включва: Бяла, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Девня, Добрич, Дулово, Дупница, Исперих, Кюстендил, Лом, Монтана, Павликени, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, София, Стралджа, Хаджидимово, с. Челопеч (Софийска област) и с. Черноочене (област Кърджали). Показателен е и фактът, че участниците в конкурса са от различни видове средни училища – от национални гимназии като НГДЕК „Св. Константин Кирил Философ“ – София и НУИ „Добри Христов“ – Варна, големи профилирани и професионални гимназии от областни центрове, до училища в малки населени места като с. Челопеч и с. Черноочене. Част от тях се включват за първи път в конкурса.

По време на публичната защита на 14 декември бяха представени 57 разработки по история и 40 по география. Следвайки регламента на конкурса, конкурсните творби бяха в различен формат: реферат, историческо или географско есе, презентация, блог, видеоклип.
Научното жури в секция „География“ отличи 5 участници (двама от тях с общ продукт – блог) с пълен „Отличен (6.00)“:

1. Мартин Ковачки и Филип Чифлички от ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ в гр. Кюстендил за блога „По пътя на ... легендите“, с научни ръководители Албена Джонева и Биляна Йорданова.

2. Евгени Павлов от СУПНЕ „Фридрих Шилер“ в гр. Русе за есето му на тема „България като една човешка длан“. Научен ръководител: Цецка Маркова – Енчева.

3. Добрил Тошев от СУ „Христо Ботев“ в гр. Враца за презентацията му на тема „Родопската теснолинейка“. Научен ръководител: д-р Цветелина Ценова.

4. Гергана Георгиева от СУ „Христо Ботев“ в гр. Русе с есе на тема „Въображението е по-важно от знанието (Алберт Айнщайн)“. Научен ръководител Тамара Такова.

Сред най-добре представилите се участници в секция „История“ журито оцени с „Отличен (5.75)“ трима души:

1. Николета Денева от СУ „Цанко Церковски“ в гр. Полски Тръмбеш с реферат на тема: „Приносът на траките в съвременната българска култура – нестинарство“. Научен ръководител: Юлина Юриева.

2. Георги Рангелов от ПМПГ „Св. Климент Охридски“ в гр. Монтана за неговия реферат на тема: „По следите на една фотография“. Научен ръководител: Юлия Тимова.

3. Венеция Томова от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ в гр. Дупница за презентация тема: „Аверкий Попстоянов“. Научен ръководител: Маргарита Сапунджиева.

Научното жури оцени с „Отличен (5.50)“ 5 участници в конкурса:

1. Мартин В. Георгиев от ПГХТТ в гр. Пловдив за реферат на тема: „Траките от моето село Ситово“. Научен ръководител: д-р Донка Радева.

2. Милка Воденичарова от СУ „Никола Вапцаров“ в гр. Хаджидимово за реферат и презентация на тема: „По следите на една фотография. Неофит Рилски. Личност и време“. Научен ръководител: Заприна Глушкова.

3. Пънар Шакирова и Серджан Мурад от СУ „Христо Смирненски“ в с. Черноочене, област Кърджали за презентацията им на тема: „Българите под османско иго. Еничарите“. Научен ръководител: Юлия Чортленева.

4. Арзу Ахмед от СУПНЕ „Фридрих Шилер“ в гр. Русе за презентация на тема: „Паметникът на моряка в Русе“. Научен ръководител: Николай Чакъров.

Всички участници получиха сертификат за участие, а най-добре представилите се – и книги на преподаватели от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. С грамота бяха удостоени учителите, всеотдайно подпомагали творческата и изследователската работа на своите ученици.

Според регламента на конкурса, участниците от XII клас, които са получили оценка „Отличен“, получават правото да се запишат в избрана от тях специалност на Историческия факултет без кандидатстудентска такса. В рамките на университетската акция „Рано рани“ първите трима зрелостници избраха да запазят място в специалностите „История“, „Археология“ и „Културен туризъм“.

Петото издание на националния ученически конкурс ще се проведе през първата половина на месец декември 2020 г.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов