Горнооряховчани се преклониха пред Никола Петров

Мисия

19-12-2019, 17:25

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Днес се навършват 146 години от рождението на световния шампион по класическа борба

Кметът на Общината инж. Добромир Добрев, председателят на Общинския съвет Димитър Николов поднесоха венец пред паметника на Никола Петров в едноименния парк. Днес се навършват 146 години от рождението на първия българин световен шампион по класическа борба, спечелил званието „Най-силния човек на ХІХ век”. Венец пред паметника бе поднесен и от Спортен клуб по борба „Локомотив“. Честването уважиха и заместник-кметовете Николай Георгиев, Деница Коева и Пламен Мадемов.

Никола Петров е роден в Горна Оряховица на 19 декември 1873 година. Като градинарски работник в Румъния се увлича в борбата и едва 25 годишен – на 20 юли 1898 г. спечелва в Ню Йорк званието Шампион на Америка. През следващата година във Виена става Европейски шампион по класическа борба. На първото световно изложение в Париж през 1900-та година побеждава дотогавашния световен шампион - французина Пол Понс и става Световен шампион – най-силният човек на ХІХ век. Носител е на копринена лента, значка на Почетния легион и награда от 30 хиляди франка.

През 1909 г. е избран за почетен член на Горнооряховското гимнастическо дружество “Юнак”. През 1912 г. е преводач на фронта при щаба на І българска армия. От 1920 до 1922 г. има три срещи с министър председателя на България Александър Стамболийски за обсъждане проблемите на българския спорт. През 1921 г. основава частна школа по борба в столицата, която ръководи и лично обучава в нея младите борци.

На 2 януари 1925 г. твърде млад починал и е погребан след два дни в родния си град Горна Оряховица.

През 1962 г. получава посмъртно званието „заслужил майстор на спорта“. В негова чест от 1963 г. в страната ни започва ежегодно провеждане на международен турнири по класическа борба, като на победителите от 1971 г. се връчва и “Златен пояс на Никола Петров”. 

По случай 100 годишнината от рождението му в Горна Оряховица е издигнат паметник и е построена Спортна зала, носеща неговото име.

Никола Петров е обявен посмъртно за Почетен гражданин на Горна Оряховица.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)