Кампания „С грижа за възрастните хора“ стартира в с. Балван

Животът

21-12-2019, 17:28

Снимка:

областна дирекция на МВР

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Монтираха датчици за известяване при пожар в няколко институции

Кампанията „С грижа за възрастните хора“ стартира тазгодишното си издание в с. Балван. Кампанията е съвместна инициатива между РД „ПБЗН“ – В. Търново и община В. Търново. В рамките й са изготвени брошури с основните правила за недопускане на пожари при използване на различни в видове отоплителни уреди през сенно-зимния сезон, както и мерките за безопасност при употреба на електрически уреди през цялата година.
Идеята е те да достигнат до всички възрастни хора. Това ще стане чрез проекта „Внуче назаем“, реализиран от Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“. Замисълът е с помощта на децата от 20-те центъра за работа с деца и младежи към Община В. Търново да бъдат разпространени информационните брошури сред възрастните и самотно живеещи хора в община В. Търново.
В село Балван вчера бяха монтирани и датчици за известяване при пожар в жилище на трудно подвижна възрастна жена, Дома за възрастни хора в селото, Клуба на пенсионера, Кризисния център за деца в риск и Центъра за превенция и спорт. Датчиците са димни с автономно захранване, и при наличие на дим в помещението издават силен звуков сигнал, който може да бъде чут освен от собствениците, също и от техните съседи. Предназначението им е пожарът да бъде открит в начален стадий, за да има достатъчно време за реакция и да няма негативни последици за хората и тяхното имущество. Датчиците са предоставени от Съюза на пивоварите в България.
Тази инициатива датира от 2017 г., когато в с. Балван бяха монтирани детектори за дим в общо 12 къщи на самотно живеещи хора. Осъществяването на това начинание е една от стъпките за предотвратяване на пожарите в бита и намаляване на жертвите и пострадалите от най-рисковата група от хора – тази на възрастните хора, самотно живущи в отдалечени населени места и трудноподвижни граждани.
Идеята на РДПБЗН и останалите партньори е пожароизвестителни датчици да бъдат поставени в домовете на тази група от хора и в останалите  населени места в общината. Определянето на жилищните сгради ще става по предложение на кметовете, тъй като те са хората, които са запознати, кои сгради се обитават от самотно живущи възрастни граждани.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов