Тази сутрин посрещнахме зимното слънцестоене

Животът

22-12-2019, 08:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Активността на Слънцето в този ден е минимална, а енергията му - изключително мощна.

Нашият свят зависи от светлината на огромна звезда, наречена Слънцето. Ако не обичате да се събуждате и да заспите в тъмнина, зимното слънцестоене е за вас! „... Зимното слънцестоене е астрономическо явление, което настъпи тази нощ в 4,19 ч. Проявява се, когато наклонът на оста за въртене на Земята в посока Слънцето, придобие най-голяма стойност ... " Интересни факта за зимното слънцестоене В деня на зимно слънцестоене не се препоръчват шумни тържества, прием на алкохол, вредни и мазни храни. Най-късият ден и най-дълга нощ в годината традиционно се падат на 21 или 22 декември. Още от времето на примитивните хора този астрологичен феномен има голямо символично значение. Активността на Слънцето в този ден е минимална, а енергията му - изключително мощна.

Сезонното значение на слънцестоенето през зимата е, в това че постепенното удължава нощта и скъсява деня Земята тръгва „в обратна посока“. В зависимост от смяната на календара зимното слънцестоене настъпва на 21 или 22 декември в Северното полукълбо, а на 20 или 21 юни в Южното полукълбо.

Историците отбелязват важната роля на зимното слънцестоене в живота на една примитивна общност. Още във времето, когато хората не били сигурни в добрата подготовка за зимата и възможността да я оцелеят. В историята периодът от януари до април наричан още гладни месеци. Голямата част от добитъка, по това време е заклан, защото в зимата нямало, с какво да го хранят. Ето защо зимното слънцестоене било единственият период от годината, когато най-много се консумирало прясно месо. Оттогава, на зимното слънцестоене започна да се обръща специално внимание. Много нации, базирани на зимното слънцестоене, са разработили циклични календари. В гръцката митология се споменават и зимните и летните слънцестоенета, с които били свързвани боговете. Как се чества зимното слънцестоене по света Древните римляни от 17 до 23 декември почитали бога на земеделието - Сатурн. Тези дни хората спирали всичките си дела, а ученици излизали във ваканция.

Древните германци вярвали, че именно на този ден се е преродил Царят на дъба, който затопля замръзналата земя и дава живот на семената в почвата. В знак на уважение хората правели огньове, тъкали кошници с растения и ушивали жито. Индийците нарекли зимното слънцестоене Санкранти. На този ден те палили огньове, пламъкът на които наподобявал лъчите на Слънцето. Китайците също така вярвали, че зимното слънцестоене поражда нов цикъл, така че на този ден те си почивали и сервирали големи маси и софри.

В Шотландия има традиция да се пуска горящо „колело“, символизиращо слънцестоенето. Шотландците мажели цевта с катран, подпалвали и пускали от хълм, от който приличал на огнена звезда. Какво не можете да направите на зимното слънцестоене В деня на зимното слънцестоене се препоръчва да се въздържате от шумни тържества, прием на алкохол, вредни и мазни храни.

Астролозите също препоръчват да не бъдете алчни, но и да изплатите всичките си дългове, преди зимното слънцестоене. Отделно място в най-краткия ден от годината е отделено за почистване на къщата. Астролозите съветват да не посрещате този ден в мръсен дом, в противен случай проблемите ще преследват през цяла година. Време е да се отървете от стари, счупени и ненужни неща. Същото се отнася и за отношенията с хора, с които общуването не с радост. Какво мога да направя на зимното слънцестоене Астролозите съветват този ден да вземете важни решения и обещания или да започнете нов бизнес.

Ако търсите работа - направете резюме; Ако искате да отслабнете, изберете меню за седмицата, което ще отговаря на вашите цели. Съществува и поверие, според което енигмата в зимното слънцестоене ще бъде изпълнена. Освен това в този ден те съветват да облечете коледното дърво, като изберете играчки, които въплъщават вашите мечти. Късметите също няма да ви навредят. Също така е препоръчва да видите рано слънцето.

Ритуал за изпълнение на желание: Желанието се поражда, преди зори. Необходимо е да се обърнете на изток и да погледнете в посоката, където изгрява Слънцето. Благодарете на Слънцето за всички хубави неща в живота, помолете за помощ догодина. Направете желанията, опитайте се да споменете възможно най-много подробности. След това си представете, че желанието вече е изпълнено, след което се настройте на положителното. На този празник е добре да отправите желания, които включват обновяване на живота, привличане на нещо ново.

Пречистващ ритуал: Напълнете ваната с топла вода, добавяйки морска сол. Поставете няколко свещи (нечетно число), като изключите електрическата светлина. Пригответе приятна музика за релакс - например звуците на природата или етническата музика. Легнете във вана в банята и си представете, че тялото ви е тежко, натоварено пт грижите през изминалата година. След това си представете, че водата и солта отнемат всичките ви проблеми. Потопете се във водата, като си представите, че с нея всичко зло ви напуска.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов