ЕНЕРГО-ПРО съветва как да намалим сметките за ток през зимата

Животът

22-12-2019, 11:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Една от най-важните стъпки е да спрем „изтичане“ на топлината от дома

 

Днес настъпва астрономическата зима и въпреки че температурите навън не са типично зимни, е разумно да помислим как да ограничим разходите си за електроенергия в сезона с повишено потребление. ЕНЕРГО-ПРО припомня някои от най-ефективните и доказали се начини за намаляване на сметките за ток, съобразени с нуждите на клиентите от отопление през зимата.

Една от най-важните стъпки за понижаване на консумацията в студеното време е изследване на факторите за „изтичане“ на топлината от дома и предприемане на мерки за ограничаването им. Обикновено това са недобре уплътнена дограма; широки отвори за кабели в стените; навици често да отваряме към неотоплени помещения, като тераси, антрета и др.; използване на енергийно неефективни уреди тип „духалка“, които харчат много, но не задържат топлината задълго. Продължителното проветряване на стаите е друг фактор, който води до прекомерно охлаждане и съответно повишена консумация на ток при последващо затопляне.

След ревизиране на вида използвани уреди за отопление и степента на изолация в дома, идва ред на оптимизирането на температурата в жилището. Най-ефективно е поддържането на около 21-22 градуса с уреди с термостат – тези градуси са и най-здравословни за организма. Тук в помощ на потребителите са различните еко или нощни режими, които предотвратяват резки температурни вариации и по този начин пестят електроенергия.

Важен момент за добрата ефективност на електроуредите е и тяхното позициониране в помещенията – добре е да са разположени по-далеч от отваряеми врати и хладилници, за да не се включват прекалено често, както и да не бъдат преграждани от мебели, завеси, паравани, които стопират топлия поток и водят до неефективно отопление. В същото време вдигането на щорите и завесите през деня за използване на естественото слънцегреене, както и пускането им през нощта за запазване на топлината в дома помага допълнително за оптимизиране на месечните сметки за електроенергия.

Използването на уреди за готвене, особено фурни, повишава температурата в помещението, което позволява по време на готвене да намалявате или изключвате отоплителните уреди. Съответно използването на абсорбатори на силна степен понижава градусите, което също трябва да бъде съобразено, когато се стремим да поддържаме постоянна и комфортна температура в жилището.

ЕНЕРГО-ПРО провежда периодични кампании за повишаване информираността на своите клиенти и стимулиране на енергийно ефективното мислене, което освен че допринася за по-разумни разходи за електроенергия, понижава и вредните емисии в атмосферата.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)