Над 12 000 посетители обслужиха в НАП във Търново през последното тримесечие

Животът

22-12-2019, 10:50

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На 818 граждани е издаден персонален идентификационен код

12103 данъкоплатци и осигурители са обслужени в НАП В. Търново през четвъртото тримесечие на 2019 година.   

1530 граждани са посетили през последните 3 месеца приходната администрация в областния град по повод подаване на данъчни и осигурителни декларации и уведомления за трудови договори, а 3228 – във връзка със здравния си статус. За 484 клиенти причината е била уточняване на задължения по справки, получени чрез електронната услуга «Справки за задължения». 573 са го направили поради необходимост от регистрация и промени в регистрацията, 332 – за да получат информация по различни въпроси. 542 са посетили великотърновската дирекция, за да подадат заявление за подаване на документи по електронен път. На 818 граждани е издаден ПИК /персонален идентификационен код/. Обслужени са били и 25 лица в неравностойно положение. Тези лица могат да използват специален бутон от машината, с който се обслужват от служител с предимство. За плащане на задължения с карта през ПОС терминал са посетили приходната администрация 687 лица. Гражданите все по-често предпочитат да платят чрез ПОС устройство, заради липсата на такси при извършване на операцията. Над 5 млн. лв. данъчно-осигурителни задължения са платени през годината в приходната агенция във В. Търново чрез  ПОС устройство и чрез електронните услуги, които предоставя НАП /виртуален ПОС терминал/. През 2019 г. сумата на ПОС-плащанията е с 3,4 млн. лв., сравнено с 2018 година.

      Системата за управление на опашките позволява и стриктен контрол при обслужването на гражданите. Системата автоматично отчита както средното време за изчакване и за обслужване, така и средното време, за което даден инспектор извършва съответната административна услуга.

    5 и половина минути е средното време за изчакване на клиент през трите месеца, а 11 мин. – за обслужването му в НАП В. Търново.   



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов