Коледари ще наричат за здраве и берекет на Етъра

Велико Търново Лайф

24-12-2019, 07:00

Снимка:

ЕМО Етъра

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Обичаят ще бъде представен на 26 декември

Участниците в тазгодишното издание на „Училище за коледари” ще представят обичая Коледуване на 26 декември в „Етър”-а. Младежите се обучават под ръководството на хореографа и педагог Олег Цонев. На Игнажден, 20 декември, те бяха първите, които влязоха като гости в музея, с вярата, че ще донесат късмет и благоденствие. Димитър Андреев е станеникът – водач на коледарската дружина. Малко по-голям на възраст, той вече има опит в пресъздаването на обичая.

 

„Помня песните и наричанията, на които ни учиха миналата година в „Училище за коледари”. Тогава имаше друг станеник, чиято роля е да благославя. Аз коледувам от близо осем години. Това е нещо, с което не е лошо да се занимава всеки”, споделя Димитър Андреев.

 

„Сбрахме се, братко, събрахме. Все отбор млади юнаци. Млади юнаци с дърти сурвакници. Та изпаднахме на тоз братец на къщата. Ний рекохме: „Ша на бий, ша на гади”. Той не ни би, не ни гади. Най-накрая спретна бели ръкави, забърса златни скутове и ни дари с дарба – вит, превит кравай”.

 

Архаичният език не е странен за Димитър Андреев, който се занимава дълго време с изучаване и практикуване на обичая, научавайки се да вижда около себе си неща, които за много хора днес остават невидими.

Станеникът Димитър Андреев и младежите, обучаващи се в „Училище за коледари”, отправят покана към всеки, който може да посети музей „Етър” на 26 декември. На този ден от 11:30 и от 13:30 часа ще бъде пресъздаден обичая коледуване.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов