Община Лясковец получава финансиране за енергийна реконструкция на административната сграда

Животът

25-12-2019, 13:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Общият бюджет е 679 152 лв., а срокът за изпълнение е 36 месеца

Община Лясковец подписа договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изпълнението на проект за внедряване на мерки за енергийна ефективност на сграда на общинска администрация Лясковец. Проектът е финансиран по Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020, мярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването и разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура”. Проектът „Реконструкция на сграда на общинска администрация Лясковец с цел подобряване на енергийната ефективност” е насочен към подобряване на енергийната ефективност на публична сграда общинска собственост. Общият бюджет е 679 152 лв., а срокът за изпълнение е 36 месеца. 

Сградата на общинска администрация е построена през 1962 година, като от тогава до настоящия момент не са извършвани мащабни строително монтажни работи. В рамките на проекта се предвижда външна изолация на сградата, подмяна на дограми, реконструкция на отоплителна инсталация, доставка и монтаж на нов водогреен котел с двустепенна моноблочна газова и комбинирана горелка, изграждане на нова разпределителна мрежа с полипропиленови тръби. Друга мярка която се предвижда в проекта, е да се изгради електронно управление за работа на отоплителната система, включваща контролер, външен сензор, повърхностен сензор, двупътен винтил, термостат, стаен регулатор и работа по зададена програма. 

Предвижда се топлоизолиране на стени и скатни покриви на сградата, полагане топлоизолация на под, подмяна на дървената дограма с PVC дограма, както и подмяна на осветителни тела. В резултат на изпълнението на проекта се очаква да бъдат спестени 49 t/год. емисии на въглероден диоксид и спестени 237 929 kwh годишна икономия на енергия на сграда публична общинска собственост. 

С реализацията на проекта за енергийна ефективност на общинската сграда ще се постигне пълна енергийна ефективност на общинските сгради, тъй като в рамките на шест други проекта е извършена енергийна реконструкция на всички общински сгради от образователната и културната инфраструктура на общината. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов