Борисов нареди: Всички ВиК да се обединят в едно държавно дружество

Животът

27-12-2019, 15:20

Снимка:

Министерски съвет

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Премиерът призна, че не инспектира строителството на пътищата, а се радва да гледа как работят българите

Да се обмисли възможността всички ВиК дружества в страната да се обединят в едно държавно дружество, заръча премиерът Бойко Борисов на ресорните си министри на днешното извънредно заседание на Министерския съвет.

Повод за предложението на премиера е водната криза в Перник. От седмици градът е в режим на водата, язовир „Студена“ е с много ниски нива, а заради старата водопреносна мрежа се отчитат загуби на вода в размер на около 9 литра в секунда. „Ще ни струва пари, ще помогнем на града. Да се ползва всеки час. Вина на всеки може да се намери при управлението на този град“, увери Борисов.

„Като виждат, че полицията започна да се занимава с ВиК, вече се уплашиха“, коментира премиерът и попита: „Можем ли да ги обединим в едно дружество, държавно? Помислете и да не ни почнат да ни цъфват така кризи?“.

Премиерът прекъсна изказването на регионалния министър Петя Аврамова, тъкмо когато тя се хвалеше с постигнатото през годината по големите инфраструктурни проекти и работата по доизграждането на АМ „Хемус“ и заръча: „Зимата е мека, не спирайте строителството. Максимално да се правят дейностите“.

Във връзка с честите проверки на строителните дейности, които прави с джипа си, премиерът се пошегува: „Аз не ги проверявам, аз им се радвам. Това са български компании, българи работят. Не е инспекция или проверка, драго ми е да гледам как работят българите. Уникално работят! Това ми е като психотерапия“.

На последното за годината правителството задание, когато министрите отчетоха пред премиера работата през 2019 г., той се обърна към тях с думите: „Виждате колко много неща са свършени. Два пъти в годината хората ни дадоха доверие, и не европейските избори и на местните. Следващата година трябва максимално да се намалят грешките и пропуските и да си довършим програмата докрай“.

„На думи другите са много силни“, подчерта Борисов, а за следващата година заръча на своите министри: „Максимална мобилизация, твърдост, честност, прозрачност. Обяснявайте всеки ден на хората какво се прави“.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)