С 30 000 лв. подкрепят двойките с репродуктивни проблеми в Габрово

Животът

28-12-2019, 10:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

От стартирането на подкрепата в общината са родени повече от 30 бебета

Общински съвет - Габрово подкрепи предложението на кмета на Габрово в бюджета на Общината за 2020 г. да бъдат заложени 30 000 хил. лева за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми.

2020 г. ще бъде осмата поредна година, в която Община Габрово подпомага финансово семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми по пътя им до инвитро процедурата. Подкрепата е за провеждане на всички изследвания и медицински процедури, касаещи подготовката преди инвитро опита.

За осъществяване на тази подкрепа, с Решение на Общинския съвет в края на 2012 год. беше приет Правилник за финансово подпомагане на двойките и лицата, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми. В този Правилник са уточнени критериите за отпускане на финансовата помощ, реда и начина за подаване на документи, както и начина за получаване на средствата. Двойките имат право да кандидатстват за финансова подкрепа до три поредни години.

Финансовата помощ е в размер до 1 000 лв. на двойка, за изследвания, манипулации, прегледи, предшестващи инвитро процедурата.

От стартирането на подкрепата в Габрово до момента в подпомогнатите семейства са родени повече от 30 бебета. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов