Искат по-строги наказания за престъпления от омраза

Животът

31-12-2019, 14:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Сред най-честите прояви на антисемитизъм са продажба на характерни за идеологията сувенири

Наказанията за престъпления от омраза да бъдат увеличени, предвижда проектопромяна в Наказателния кодекс, внесена в Народното събрание. Това обяви заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, който е национален координатор за борбата с антисемитизма.

От 3 на 5 години да се увеличи наказанието за престъпления от омраза е предложението за промени в Наказателния кодекс, съобщи заместник - министър Георг Георгиев:

"Това е много значима стъпка, тъй като в момента, ако си с чисто съдебно минало и извършиш подобно престъпление, би могло да се измъкнеш само с административна санкция".

Сред най-честите прояви на антисемитизъм са продажба на характерни за идеологията сувенири.

Той припомни, че още през май 2018 г. в Брюксел е организирана първата среща на националните координатори за борба с антисемитизма на държавите членки в ЕС, а през ноември е имало и среща в Мюнхен на националните координатори и на специалните представители за борба с антисемитизма на държави не само от Европа, но и от целия свят, на която България е била представена от своя делегация.

Усилията на страната ни се признават в световен мащаб. Това, което ние създадохме за малко повече от две години, получава световно признание - чрез признанието на международни представители на ОССЕ, на Бюрото по човешките права, на ООН, коментира Георгиев. Опитът и добрите практики, които биха могли да бъдат взаимствани от нас, са много, допълни той.

Ангажираността, която правителството има на най-високо ниво, и в лицето на премиера, и на всички компетентни ведомства, демонстрира нашата непоколебимост страната ни да се превърне в място, освободено изцяло от език на омразата и прояви на антисемитизъм, посочи още заместник-министърът на външните работи.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)