50 личности, които формират облика на десетилетието

Велико Търново Лайф

01-01-2020, 08:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Сред политиците са президентите на Русия, на Турция и на Франция

Британският вестник "Файненшъл таймс" публикува класация от 50 души, формирали облика на десетилетието. В нея влизат 19 политици, 22-ма бизнесмени и девет представители на културата, науката, шоу-бизнеса и спорта.

Сред политиците са президентите на Русия, на Турция и на Франция, предишният и сегашният президенти на Съединените щати, германският канцлер, индийският премиер, саудитският престолонаследник и китайският лидер. Към тях са включени бившият агент на Съединените щати Едуард Сноудън, пакистанската активистка и нобелистка Малала Юсуфзай, лидерът на протестите в Хонконг Джошуа Вонг и амбулантният търговец на плодове Мохамед Буазизи, чието самоубийство в Тунис през 2011 г. даде началото на "арабската пролет, предаде БНР.

В списъка попадна и бившият директор на московската антидопингова лаборатория Григори Родченков, който през 2016 г. замина за Съединените щати и стана информатор Световната антидопингова агенция.

Сред представителите на бизнеса са шефът на Apple Тим Кук и основателят на Amazon Джеф Безос, бившият шеф на Европейската централна банка Марио Драги, съоснователят и ръководител на компанията Netflix Рид Хастингс и един от основателите на Uber Трейвис Каланик, шефът на Tesla Илон Мъск и основателят на китайската корпорация Alibaba Джек Ма.

В списъка са още тенисистката Серена Уилямс, американката Дженифър Дудна, разработила технологията за редактирането на генома CRISPR-cas9, и Роуз Макгоун, която обвини в изнасилване американския продуцент Харви Вайнщейн и положи началото на движението срещу насилието #MeToo.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)