Предотвратиха регистрацията на 15 камиона – фантоми - velikotarnovo.utre.bg

Предотвратиха регистрацията на 15 камиона – фантоми

03 януари 2020, 17:17 | Мария Христова
  • Снимка:
    областна дирекция на МВР

Камионите струват над 2 млн. лв., чрез схемата се избягва пращането на ДДС

Служители на Дирекция „Вътрешна сигурност“ и ОДМВР – В. Търново предотвратиха регистрацията на 15 камиона – фантоми.

Специализираната операция беше проведена вчера в сектор „Пътна полиция“ – В. Търново, след информация за подготвяща се фиктивна регистрация на 15 товарни автомобила и ремаркета, които към момента са извън пределите на страната. Действията са предприети непосредствено след регистрация на други два товарни автомобила от същата марка и поставянето на регистрационни табели, предназначени за автомобилите фантоми. Уведомена е Окръжна прокуратура – В. Търново и под нейно ръководство са предприети необходимите процесуално-следствени и оперативно - издирвателни действия. От извършената до момента проверка са установени длъжностни нарушения и непълна документация, необходима за първа регистрация на автомобилите. Идеята на схемата е била да се вземат регистрационните номера, да се занесат в Гент, Белгия, да се сложат на останалите камиони, които въобще на са влизали в България. 15-те автомобила струват над 2 млн. лева. Чрез схемата е щяло да се избегне и плащане на ДДС. 

За 24 часа е задържан шефът на група “Регистрации” в КАТ в старата столица инспектор Пламен Демирев. Той не е имал право да издаде номера на автомобили, които са извън страната и с това е облагодетелствал частно лице.

По случая е образувано следствено дело, а процесуално-следствените действия продължават.

Подробности по разследването днес предоставиха старши комисар Стефчо Банков - директор на Дирекция „Вътрешна сигурност“, окръжният прокурор на В. Търново Христо Христов, наблюдаващият прокурор Илиян Благоев и  директорът на ОДМВР – В. Търново старши комисар Димитър Машов.

Има данни за още няколко престъпления-съставяне на документи с невярно съдържание, данъчни и длъжностни закононарушения. „4 камиона и 4 ремаркета са задържани. Иззета е документацията, в която липсват фактури за закупуването им. Все още се събират доказателства и едва тогава ще бъдат повдигнати обвинения. Проверяват се и други служители от КАТ“, обяви окръжният прокурор на Велико Търново Христо Христов.

От „Вътрешна сигурност“ пък ще предложат на министъра на вътрешните работи да се извърши проверка в още три структури на МВР в Централна България, за които има съмнения, че се прилага подобна схема.

„Предстои проверка на всички регистрирани товарни МПС-та в КАТ-Велико Търново през последните 5 години. Ще се изиска и справка от граничните пунктове за влезли камиони с великотърновска регистрация, без да са напускали страната“, допълни прокурор Христо Христов.

 

 

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета