Изкуственият интелект Google Health открива рак на гърдата

Животът

04-01-2020, 11:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Моделът вече е тестван чрез анализ на изследванията на над 28 000 жени

Ракът на гърдата е сериозно заболяване, което засяга една на всеки осем жени. Изкуственият интелект Google Health вече може да помага на лекарите да засичат заболяването с по-голяма прецизност, съобщава CNET.

Google и британски учени от няколко университета и болници заедно са разработили новата функционалност на изкуствения интелект. Моделът вече е тестван чрез анализ на изследванията на над 28 000 жени от Великобритания и САЩ.

Изкуственият интелект може да идентифицира признаци на заболяването, които са били пропуснати от лекарите. Освен това открива и погрешни диагнози, които твърдят, че дадената пациентка има рак. Алгоритъмът все още не е клинично одобрен, тъй като се разработва и има още тестове, които трябва да се направят.

Постигнатото дотук обаче обнадеждава учените и показва, че са на прав път. Тестовете показват голям потенциал за технологията. Усъвършенстването ѝ ще отнеме време, като учените казват, че тя не цели да замени лекарите, а да им помага. Целта на разработката е изкуственият интелект и лекарите да работят заедно, за да постигат максимална прецизност в диагнозите си, тъй като мненията и опитът им не се взаимоизключват, а се допълват.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов