Петър от Търново Рънс спаси Богоявленския кръст във Велико Търново

Мисия

06-01-2020, 14:01

Снимка:

Валери Ставрев

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Дариха го митрополит Григорий и кметът Даниел Панов

38-годишният Петър Филев прекъсна дългогодишната традиция курсант от Националния военен университет „Васил Левски“ да триумфира с Богоявленския кръст в ръце във Велико Търново. „Стана много случайно. Един приятел ме накара да дойда тук, каза, че съм достатъчно подготвен и мога да се справя. И то взе, че така и стана“, каза минути след като излезе от водата Петър. Той скача за кръста за първи път, почитател е на спорта и е член на прочутото движение „Търново ранс“."

Над 30 смелчаци влязоха в ледените води на р. Янтра при Владишкия мост днес. Победителят Петър Филев получи парични дарения от Великотърновския митрополит Григорий и кметът на Общината Даниел Панов.  

За пета поредна година народният представител от ВМРО доц. Милен Михов връчи лична награда на курсант, който е участвал в ритуала, но не е успял да извади кръста. Късметлията беше младши сержант Симеон Симов, втори курс, специалност „Разузнаване”, от Пловдив.

Отбелязването на Богоявление в старата столица започна в ранните часове с Велик водосвет и Света литургия, отслужени в катедралния храм „Рождество Бородично“.  По-късно пред крепостта Царевец търновският митрополит Григорий освети бойните знамена на НВУ „Васил Левски“ и на структурите на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, ректорът на НВУ „Васил Левски“ полк. Иван Маламов, народни представители, областният управител проф. Любомира Попова, общински съветници, общественици  се включиха в празничните прояви.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов