Безплатни процедури в барокамера предлага Домът в Дебелец

Животът

06-01-2020, 14:06

Снимка:

Мирослав Чичиков

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Уредът е дарен от Национален фонд „Свети Никола” – София

Безплатни процедури в барокамера e новата услуга, която ДМСГД – гр. Дебелец стартира с настъпването 2020-та година, за потребителите на услуги в лечебното заведение – деца от 0 до 7-годишна възраст.

Дарението на Национален фонд „Свети Никола” – София, с председател Никола Цветанов, прави лечението посредством хипербарна оксигенация възможно, а стойността на барокамерата /модел ST1700, мека, седяща, работно налягане – 1,3 АТА, размери 1700мм/1300 мм/1100 мм/ е 37 840 лв. В продължение на една година НФ „Свети Никола” събира средствата за скъпата техника, а това е поредното дарение за ДМСГД – Дебелец, защото партньорството и доверието между двете страни има 20-годишна история.

Барокамерата се използва за лечение на широк спектър заболявания, асфикция при раждането, нарушена мозъчна циркулация, синдром на ДАУН, разстройство от аутистичния спектър, ДЦП и др. Терапията и резултатите от нея обаче са строго индивидуални и изискват огромно търпение и постоянство, защото това, което е достатъчно да помогне на един малък пациент може да не повлияе на друг. Предимство е, че по правило при хипербарната оксигенация няма негативни ефекти, защото тя представлява метод, при който се дава около 10 пъти повече кислород, който е основен източник на живот. Лечебният сеанс е от 45 до 90 мин, в зависимост от насоките на лекуващия лекар и преминава през три фази:

• Фаза на компресия:

Това е фазата в която налягането се повишава до лечебни стойности. След като пациента се настани в барокамерата, е възможно да усети заглъхване в ушите, дължащо се на разликата с наляганията.

• Фаза на лечение:

При достигане на терапевтичното налягане, пациента вдишва до 90% чист кислород по време терапията. Лечебната фаза започва тогава, когато налягането достигне предписаното ниво. Може да се почива, да се чете книга, да се гледа таблет(телефон) или да се занимава с игри(за децата).

• Фаза на декомпресия:

След изтичане на определеното време за лечение с кислород започва спад на налягането – декомпресия. Продължителността на фазата на декомпресия обикновено е равна на продължителността на фазата на компресия или малко по кратка.

Потенциалът на хипербарната терапия e открит през 17 в. с изграждането на първата хипербарна камера в Лондон. В нашия век е призната терапевтична практика в Русия, Америка, Европа, Китай и останалия свят. Методът е сложен и скъп, но има предимствата, които го поставят в специално положение. Хипербарната оксигенация е неинвазивен метод, т.е. не е свързан с нарушаването на целостта на човешките тъкани. На второ място – използва се не само за лечение, но и за превенция на много заболявания, а в съвременния свят бъдещето на медицината е именно в превенцията. Този метод на лечение не само не отрича други методи и практики в терапията, но ги допълва, а в много от случаите увеличава тяхната ефективност.

За работа с Барокамерата ще бъдат обучени три медицински сестри, след сертифицирането им ще стартира услугата.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов