Горнооряховчани се преклониха пред живота и делото на Христо Ботев

Мисия

06-01-2020, 14:13

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Петокласничката Ванеса Илиева изпълни стихотворението „Хаджи Димитър”

С тържествен ритуал в Горна Оряховица бе отбелязана 172-та годишнина от рождението на Христо Ботев. На почетен караул пред паметника на гениалния поет, публицист и борец за национална свобода застанаха военнослужещи от военно формирование 22 790. За да се поклонят пред живота и делото на Христо Ботев пред паметника му в едноименния парк дойдоха цялото ръководство на Община Горна Оряховица, общински съветници, представители на политически партии, различни организации, ученици от горнооряховски училища и граждани.

Петокласничката Ванеса Илиева от ОУ „Иван Вазов“ изпълни стихотворението „Хаджи Димитър”.

В знак на почит и преклонение пред живота и делото на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от името на народният представител инж. Клавдия Григорова – Ганчева, от председателя на Общинския съвет Димитър Николов, от военно формирование 22 790, от местните патриотични организации, от политически партии, учебни заведения и граждани.

 

На 17 май 1876 г. слизането на 200-та български четници на Христо Ботев край Козлодуй, предизвиква най-силната реакция сред Великите сили към поробена България. Отзвукът за действието на четата в европейския печат е равен на отзвука от всички останали бунтове по време на Априлското въстание взети заедно. Трима от участниците в четата на Ботев, са били от Горна Оряховица. Това са Атанас Димитров, Атанас Чартазанов и Янко Сидеров.

Христо Ботев ни е завещал своите гениални произведения: „Майце си”, „Борба”, „На прощаване”, „Хаджи Димитър”, „В механата”, „Моята молитва”, „До моето първо либе” и др., които са образец в българската литература и се нареждат до класическите произведения на европейските поети от онова време.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)