Увеличават максималната възраст за приемане на военна служба

Животът

08-01-2020, 10:00

Снимка:

БНТ, архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Предвижда се тя да стане 40 години за всички категории военнослужещи

Проектопромени в Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС) предвиждат увеличаване на максималната възраст за приемане на военна служба. Това са публикували на сайта на Министерството на отбраната за обществено обсъждане.

Сега войниците и матросите могат да бъдат приети на служба, ако не са по-възрастни от 28 години, а с проектопромените се предлага максималната възраст за приемане на военна служба да стане 40 години за всички категории военнослужещи.

Предлаганите промени целят намаляване и преодоляване на недокомплекта във въоръжените сили, се посочва в доклада на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов до Министерския съвет, аргументиращ нуждата от предлаганите изменения.

Те предвиждат още увеличаване с три години на пределната възраст за военна служба за военнослужещите, които не са упражнили правото си на пенсия. Така войниците и матросите ще могат да служат вече до 49 години, а четиризвездните генерали и адмирали - до 65.

Предвижда се и възможност за увеличаване на пределната възраст с до три години на военнослужещите, упражнили право на пенсия, които са нужни на въоръжените сили, по решение на министъра на отбраната.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов