Отиде си авторът на стенописите в Патриашията в Търново Теофан Сокеров

Животът

08-01-2020, 15:10

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Новината съобщиха от Съюза на българските художници

България загуби големия художник проф. Теофан Сокеров. Това съобщиха от Съюза на българските художници.
Професор Теофан Сокеров е сред най-известните и значими съвременни български художници. Творчеството му е многолико и богато.

Работи няколко години като свободен художник в родния си град Ловеч. Тук сътворява първата си картина „Възпоменание“. В периода 1971-1982 г. е председател на Съюза на художниците в Ловеч. Установява се в София, където от 1994 г. е професор по живопис в НХА.

Теофан Сокеров е автор на стенописите в Патриаршията на Царевец.

Патриаршеската църква е възстановена и завършена през 1981 в чест на 1300 г. от създаването на българската държава по план на арх. Боян Кузупов. Декоративно-художественото оформяне на интериора е поверено  на художника Теофан Сокеров, който завършва стенописите през 1985 година.
Автор е и на художествено оформление на Априловската гимназия в Габрово, Дом-паметника на връх Бузлуджа, Националния музей „Земята и хората“, Националния дворец на културата, Мозаечни пана в Музей „Васил Левски“, Съдебната палата и много други.

Професор Теофан Сокеров е лауреат на престижни награди за живопис – „Владимир Димитров-Майстора“ през 1979 и 1982 г., на „Захари Зограф“ през 1984 и „Илия Петров“ през 1985 г.

Поклон пред паметта му!



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов