Димитър Николов засилва комуникацията между младите хора и Общинския съвет в Горна Оряховица

Мисия

09-01-2020, 18:28

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Първата му приемна премина при подчертан интерес от страна на гражданите

Проблеми от различен характер бяха дискутирани по време на първата приемна на председателя на Общинския съвет в Горна Оряховица Димитър Николов. Приемната премина при подчертан интерес от страна на гражданите, които, освен традиционните въпроси, свързани с трудова заетост и инфраструктура, поставиха и много теми, отнасящи се основно до младите хора в общината. Част от младежките активности могат да бъдат реализирани в рамките на културния календар за 2020 г. и на програмата, посветена на 150 г. от обявяването на Горна Оряховица за град. Друга част пък биха допринесли за още по-сериозната устойчивост на цялостните политики за младежта.

Даниел Георгиев, администратор в частен медицински център, постави въпроса за професионалното образование в областта на естетичните процедури. Анализът на Георгиев е показал, че пазарът на труда се нуждае от такива кадри. Младият мъж сподели и друга своя идея – в Горна Оряховица да бъде създадена структура, която да подкрепя както двойки с репродуктивни проблеми, така и такива, които решават жената да абортира поради липса на средства за отглеждането на бебето.

В Горна Оряховица се работи активно по създаването на първия в област Велико Търново кабинет по репродуктивно здраве, стана ясно по време на приемната. Идеята е на председателя на Общинския съвет Димитър Николов и среща безрезервните разбиране и подкрепа от кмета инж. Добромир Добрев. Според Даниел Георгиев стъпката е сериозна и би донесла много полза за Горна Оряховица и региона.

Визията на „отГОворните“ за това как животът в Горна Оряховица може да стане по-привлекателен за младите хора сподели по време на приемната представителят на инициативната група Даниел Божанков. Божанков потърси съдействие за една от идеите на неформалната организация – в Горна Оряховица да бъде проведена ученическа борса „Образователна панорама“, която да запознае кандидат-гимназистите и техните родители с възможностите, давани от гимназиите в общината и с адекватността на предлаганите специалности с пазара на труда. Божанков лансира и друго предложение на „отГОворните“ – за създаването на арт галерия на открито. Според групата най-подходящото място за галерията е паркът в кв. „Пролет“.

Винаги съм вярвал в младите хора. Те са необременени, креативни, могат да ни дадат още един поглед към действителността. Вярвам и в друго – че идеите трябва да идват от тях, не да им ги спускаме отгоре. Това е един от начините да не позволим енергията, която носят, да бъде разпилявана, сподели Димитър Николов, и пое ангажимент комуникацията между Общинския съвет и младите хора в Горна Оряховица да стане по-активна. Първата крачка към това ще бъдат регулярни срещи между младежи и младежки организации, от една страна, и представители на местната власт, от друга.

Официална приемна за горнооряховчани председателят на Общинския съвет ще провежда всеки втори четвъртък от месеца. Николов обаче може да бъде търсен в стая 114 в Община Горна Оряховица и извън посочения ден.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)