Автоинструктори от цялата страна излизат на протест

Животът

10-01-2020, 11:21

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Искат отмяна на увеличение на броя на часовете по кормуване

Автоинструктори от цялата страна ще вземат участие в национален протест на 14 януари от 13:00 часа на площад Батенберг в София. Протестът е организиран от Националния автоинструкторски съюз, Българския автоинструкторски съюз и Съюза на българските автомобилисти (СБА).

Основното искане на протестиращите е незабавно да бъде отменена заповедта на министъра на образованието и науката от 15 ноември 2019 за увеличение на броя на часовете по кормуване от 31 на 42.
Тази промяна е тясно обвързана с въвеждането на нова система за контрол върху практическото обучение на водачите. Начинът на въвеждане на системата за контрол от Министерството на транспорта даде основание на голяма част от експертите в сферата да се усъмнят, че става въпрос за корупционна схема.

Договорът за изработка на системата е подписан в момент, в който работната група по обсъждане на промените, все още не е приключила своята работа. Междувременно, фирмата, на която е възложена изработката, вече е била готова със софтуера и той дори е предоставен за тестване на определени автоинструктори.


В тази връзка възникват няколко въпроса, на които протестиращите очакват да получат отговори: Възможно ли е фирмата да е работила върху изработката на система за сигурност преди държавата да ѝ я възложи? Как собствениците на фирмата са знаели предварително, че изработката на тази система ще бъде възложена точно на тях? Кой е работил по тази система, тъй като към момента на сключване на договора фирмата няма наети работници, не внася осигуровки и няма публично оповестени проекти, свързани с възложените ѝ дейности? Възможно ли е промените да се правят с цел една частна фирма да събира такса (в размер на 20-30 лв.) от 60-70 000 курсисти годишно за достъп до тази система? Ако последното съмнение е вярно, възможно ли е по този начин да се цели пренасочването на близо 2 милиона лева годишно към една частна фирма?

Националният протест е поредна стъпка срещу въвеждането на допълнителна тежест автоинструкторите и обучаващите се шофьори, след като през месец декември бяха събрани близо 1000 подписа на автоинструктори срещу промените.
„Нашето настояване продължава да бъде усилията на държавата да бъдат пренасочени към изпита, а не към шофьорския курс. Ако изпитът може да бъде купен, какво значение има колко трудно и продължително е обучението? В крайна сметка не курсът на обучение, а изпитът дава шофьорската книжка“, заяви инж. Емил Панчев, председател на СБА. 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)