Намаляват дните с превишение на фините прахови частици в Горна Оряховица

Мисия

11-01-2020, 13:25

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Общината съди МОСВ за изключването и от програмата за подобряване качеството на въздуха

На годишна база дните с превишение на фините прахови частици в Горна Оряховица намаляват. Докато през 2018 г. е имало 110 дни с превишение на ФПЧ във въздуха, през 2019 г. те са били 64. Средногодишната концентрация на ФПЧ за 2019 г. е била 35,19 mg/m3 при 48,02 mg/m3 за 2018 г., коментира кметът на общината инж. Добромир Добрев.
„Януари е месецът, в който се регистрират най-много превишения на ФПЧ, поради това, че е най-студеният месец в годината. Това още веднъж доказва, че основен източник на замърсяване на въздуха е битовото отопление.
Община Горна Оряховица има действаща програма за намаляване нивата на ФПЧ и именно изпълнението на мерките към нея, като засаждане на дръвчета, почистване и облагородяване на парковете и зелените площи, доведоха до намаляване на дните с по-високо запрашаване.
Нека отново да напомня на гражданите, че не трябва да горят нерегламентирани отпадъци. Призовавам всички наши съграждани да изхвърлят отпадъците на определените за целта места и да опазват зелената система.
Тук е мястото и да припомня, че Община Горна Оряховица съди Министерството на околната среда и водите, тъй като беше изключена от програмата за подобряване качеството на въздуха. Управляващият орган, с методиката на подбор, е класирал седем общини в страната като преки бенефициенти, а Горна Оряховица не попада сред тях, макар за нас този проблем да е неотложен. Смятаме, че отговаряме на критериите и изваждането ни е неправилно. Ако докажем правотата си, трябва да получим средства, за допълнителни ефективни мерки в борбата с мръсния въздух.“ – допълни инж. Добрев.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов