Четири нови специалности предлагат гимназиите в областта

Животът

12-01-2020, 11:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Те ще бъдат предвидени в новия държавен план-прием

За първи път през новата учебна 2020 – 2021 г. учениците, завършили успешно основно образование, ще могат да избират и сред 4 съвсем нови за Великотърновска област специалности. Те ще бъдат предвидени в новия държавен план-прием, работата по който вече започна.

Новите предложения от специалности, по които не е имало обучение повече от 10 години са: „Водно строителство” по професия „Строителен техник” в ПСАГ „Ангел Попов”; „Рекламна графика” по професия „Дизайнер” в Гимназията по туризъм „Д-р Васил Берон”; „Производство на месо, месни продукти и риба” по професия „Техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост” – предложена от работодателите чрез гимназия „Максим Райкович” – Лясковец. Нова е и четвъртата специалност „Машини и системи за цифрово-програмно управление” от професия „Машинен техник”. Тя е предложена от бизнеса в град Павликени и ще се реализира в ПГ по аграрни технологии „Цанко Церковски”. Досега тази специалност не веднъж е фигурирала в държавния план-прием, но е нямало кандидати.

Още четири специалности можем също да наречем нови, до колкото по тях ще се извършва план-прием в общини, в които досега това не е било.   

Това са „Компютърна графика” от професия „Компютърен график” в СУ „Бачо Киро” – Павликени; „Електрообзавеждане на производството” по професия „Електромонтьор” в ПГ „Алеко Константинов” – Свищов; „Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия” по професия „Хлебар – сладкар” е предложена от СУ „Климент Охридски” – Сухиндол и „Автотранспортна техника” по професия „Техник по транспортна техника” в ПГ по механизация на селското стопанство „Никола Златарски” – Златарица.

За всичките 8 предложения РУО – Велико Търново е дало положително становище. В началото на седмицата до директорите на училищата са разпратени писма с уверения, че се подкрепя разкриването на тези специалности.   

Държавният план-прием за следващата учебна година всъщност започна в началото на октомври м.г. и реално продължава до началото на учебната 2020 – 2021 г. След направеният анализ за реализирания прием, от октомври до декември 2019 г. започнаха срещи с работодатели, по училища и общини за планиране на новите профили, професии и специалности. Всички те бяха организирани от РУО – Велико Търново, а МОН са подпомогнали с правила за планиране и реализиране на държавния план-прием, в които са разписани ангажиментите на всички участници в процеса.

До 15 януари директорите на училищата трябва официално да изпратят в РУО своите предложения за държавен план-прием, с конкретно описание на брой паралелки и във всяка паралелка коя специалност и професия ще се изучава. В своята заявка те трябва да включат и новите.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов