Тежък грип вече има в пет града в страната

Животът

12-01-2020, 08:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Вече има приети за болнично лечение в София, Бургас, Русе, Сливен и Смолян

Тежък грип вече има в пет града в страната. Грипът разширява териториалните си граници и разнообразието на вирусите, както и възрастовия диапазон на болните. Освен в столицата и Бургас, откъдето бяха съобщени първите случаи с тежко протичане, вече има приети за болнично лечение и в Русе, Сливен и Смолян, съобщава „24 часа“.

В националната референтна лаборатория по грип са потвърдени случаи на пациенти с двата вида вируси от А тип – пандемичния H1N1, популярен като свински грип, и H3N2, както и случаи на грип от В тип – от линията „Виктория“. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

В София грип с тежко протичане е потвърден при 3 деца на възраст от 2,6, 7 и 8 г. Те се лекуват в инфекциозна и в една университетска болница. В Бургас боледуват 10-месечно момиченце и 31-годишна жена. От русенската болница са постъпили проби от пациенти на 8 и 36 години, които са потвърдили вируси на инфлуенца. Сливен влиза в регистрите на грип 2019 г. с първи случай – момченце на 3,1 г. В Смолян тежко карат грип 7-годишно момче, 37-годишна жена и мъж на 51 г.

Проф. Кантарджиев напомни и основните правила, които трябва да спазваме,  за да намалим вероятността да се разболеем. Той посочи да се избягват местата, на които се събират много хора в затворени помещения, да се стои на поне 2 м. от хора с болен вид, често да се мият ръцете, често да се проветряват офисите, да не се пипа човек по лицето и особено около устата, носа и очите. Важно е да се обръща внимание на балансираното хранене и при възможност човек да се движи на чист въздух поне половин час на ден, когато времето го позволява.  



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов