Малката Михаела има нужда от нас, за да живее

Животът

12-01-2020, 11:16

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Едногодишното момиченце от Велико Търново страда от спинална мускулна атрофия 1 тип

Това е Михаела Георгиева на 1 годинка от Велико Търново. Михаела е болна от спинална мускулна атрофия 1 тип- най тежката форма на болестта. Диагнозата е установена на петия ѝ месец в София от професор Литвиненко.

„До третия месец тя беше добре, мърдаше крачета и ръчички, но в последствие движенията намаляваха и почти спряха. Сега помръдва леко стъпалата и ръцете, но не може да пълзи, да седи седнала и да си държи главата както всички деца. След като поставиха диагнозата, ние започнахме рехабилитация в град Дебелец.

Започнахме и поддържащо лечение с медикамента "Спинраза", което е и единственото в България. "Спинраза" не лекува, тя само поддържа. Но това е единствения шанс тя да живее! Болестта е коварна и прогресира много бързо.“ – разказва майката на Михаела Валерия Косева.

Детенцето е на вентилатор 24 часа, нуждае се от аспиратор постоянно, кафасист - когато е болна, и амбу - винаги. За тези скъпи апарати трябват консумативи- шлаухове, филтри, сонди и т.н. Михаела се храни на сонда. Нуждае се от специални храни, отделно приема и имунозащитни сиропи,за да не се разболява.

„Започнахме програма на "Корал" и няколко пъти в месеца даваме прахчета заради назогастралното хранене . Започнахме рехабилитация в Сливен - остеопатия. Всеки месец по 10 процедури, от които виждаме голям ефект. През останалото време рехабилитация в Дебелец или на частно във Велико Търново. Досега са сложени 4 инжекции "Спинраза" , януари месец слагаме пета. Ние вярваме че Михаела ще се оправи, затова се борим! Тя е прекрасна, красива и толкова умна!!! Тя е борбена!“ – споделя не по-малко борбената майка.

За спасяването на живота на Михаелка може да дарите на : https://bg.helpkarma.com/campaign/shans-za-jivot-na-bebe-mihaela-610



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов