500-годишен дъб в Ново село влиза в битката за Европейско дърво на годината

Мисия

12-01-2020, 15:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В конкурса ще се гласува по електронен път от всяка точка на света

През февруари любимото дърво на България за 2019 г. – 5-вековен дъб в с. Ново село, ще влезе в надпревара с любимите дървета на още 16 европейски държави в конкурса „Европейско дърво на годината 2020 г.“. У нас конкурсът се представлява от Фондация „Екообщност“.
„Съревнованието ще е неравно. В него участват и в пъти по-многобройни от нас националности, и такива, които неведнъж са доказали волята си за обединение около национални каузи. Сдружение „Отец Матей Преображенски - с. Ново село“ стартира подготовка за организиране на национална кампания за гласуване в европейския конкурс“, казва кметът на селото Христо Христов.
Във Фейсбук е създадена група - https://www.facebook.com/groups/487294215197358/, с основна цел набиране на съмишленици за повсеместно популяризиране на конкурса в най-кратки срокове след неговото стартиране. В нея може чрез коментар или съобщение, още от сега да се посочат  държавата, града, населеното място, училището, организацията или групата по интереси, в която конкурсът ще бъде представен, като целта на това е създаване на карта и контролиране на дублирането. В групата могат да бъдат поканени нови съмишленици, от други региони или сфери, като основната цел също е популяризирането на инициативата. В конкурса ще се гласува по електронен път от всяка точка на света. Задължително условие е да се гласува не за едно, а за две дървета. Стартът ще е в началото на месец февруари.
``И не забравяйте подрастващите! Нека ги възпитаваме в любов към природата и дух на обединение около общите ни каузи. Считаме, че точно децата и учителите са тези, които биха могли да са с най-голям принос за крайния успех``, казва още Христов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов