Шест проекта на ученици от областта участват в конкурса „Посланици на здравето”

Мисия

13-01-2020, 10:57

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тазгодишното поредно издание на надпреварата ще продължи до 10 май

Шест проекта на ученици от област Велико Търново са допуснати до участие в XII-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” 2019/2020 г., иницииран в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. Класирани са общо 60 проекта в 3 възрастови категории- 1-4 клас,5-7 клас и 8-12 клас.

 

На финала отиват учениците от ОУ „Петко Славейков“. Техният проект носи названието „Супер здраве и госпожица Хигиена“. Той е разработен под ръководството на Грета Косева. Проектът „Здравословен модел на хранене при активно спортуващи ученици 5-12 клас – ключ към високи спортни постижения“ на възпитаниците на Спортното училище „Георги Живков“ също е одобрен.  Ръководители на проекта са Стефан Стефанов и Мирослава Петърчева.

Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон” се класира с проекта „Химия в храната” под ръководството на Албена Иванова.

 

От Свищов с одобрен проект са възпитаниците на Професионалната държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев”. Проектът е озаглавен „Споделената храна е по-сладка и здравословна”. СУ „Цветан Радославов” от крайдунавския град отива на финал с проекта „Здравето е в нашите ръце!/Да се храним здравословно и да спортуваме/”

 

От Горна Оряховица участници в конкурса са възпитаниците на ОУ „Иван Вазов” в проекта „Здраве от чиста земя” с ръководител Калина Йорданова.

 

Конкурсът е организиран от Министерството на здравеопазването в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на околната среда и водите, Министерството на младежта и спорта, Министерството на културата, Офиса на Световната здравна организация (СЗО) за България, Българския младежки Червен кръст и Представителството на Европейската комисия в България.

 

Тазгодишното поредно издание на конкурса ще продължи до 10 май 2020 г., а официалното награждаване на победителите ще се проведе през месец юни. Тогава на официална церемония ще бъдат отличени авторите на 60-те проекта-финалисти. Наградени ще бъдат 9 проекта, класирани съответно на първо, второ и трето място (по З във всяка от възрастовите категории 1-4 клас, 5-7 клас и 8-12 клас; 3 проекта, класирани за поощрителни награди (по един във всяка възрастова категория).

 

Министерството на здравеопазването, Офисът на Световната здравна организация (СЗО) за България, Българският младежки Червен кръст и Представителството на Европейската комисия в България осигуряват по една предметна награда в категорията „Специални постижения в областта на опазване на здравето“.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов