Факелно шествие огря пътя от родната къща на Щастливеца до паметника му в Свищов

Мисия

14-01-2020, 17:42

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Ученици, учители, представители на различни институции и граждани отдадоха почит на твореца

По повод 157 години от рождението на Алеко Константинов в град Свищов изобилстват културните събития, организирани в чест на един от най-достойните синове на България. На рождената дата на Щастливеца, за поредна година факелно шествие огря пътя от родната му къща до неговия паметник в центъра на града. Ученици, учители, културни деятели, представители на различни институции и граждани извървяха заедно пътя до бюста на Алеко, за да му отдадат почит за достойно изживения живот и безценното наследство, което е оставил след себе си.

Кметът на Свищов и председател на МФ „Алеко Константинов“ Генчо Генчев произнесе тържествено слово, в което подчерта, че Алеко Константинов е най-светлият пример сред плеядата от свищовски будители и радетели за духовен възход. Личност, която със своето поведение и мъдро слово се превърна в нравствено мерило за достоен живот. Съвестта на нацията! „Очистителният смях на Щастливеца кънти през годините и ни преобразява. Народ, който може така да се смее над себе си и да признава грешките си, е силен народ, който може да устои на изпитанията на времето и няма да отмине.“, каза още кметът на Свищов.

Тържествената вечер посветена на Алеко Константинов завърши в салона на Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“, където почетният гражданин на Свищов доц. Юлия Николова произнесе прочувствено слово озаглавено „125 години с Бай Ганьо“, в което подчерта човешкото дело на Алеко и светостта на неговите идеали. На събитието бе обявен и 53-ият лауреат в Международния конкурс за къс хумористичен разказ „Алеко“, а достоен финал на празничния ден бе благотворителното представление – оперетата „Българи от старо време“ по едноименната повест на Любен Каравелов. Музикално-драматичният спектакъл на Държавна опера – Русе, бе под диригентството на Владимир Бошнаков и със специалното  участие на Николай Урумов, а набраните средства, в размер на 1867 лева, ще бъдат използвани за възстановяване на воденицата в историческата местност „Паметниците“, край Свищов.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)