„Искам бебе” предлага емоционална подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми от Търново

Велико Търново Лайф

16-01-2020, 10:23

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Програмата е изготвена от експерти на Фондацията, а курсът е безплатен

Фондация „Искам бебе” създава групи за емоционална подкрепа на двойки с репродуктивни затруднения от Велико Търново. Програмата е изготвена от експерти на Фондацията, работещи в сферата на репродуктивното здраве: това са клинични психолози, АГ-специалисти, експерти от неправителствения сектор, работещи в сферата на осиновяването, както и  и със специалното участие на пациенти, засегнати от проблема „безплодие”.

 

Този проект е уникален за България, тъй като у нас няма практика на засегнатите пациенти да се предлага комплексен подход при лечение на безплодието, т.е., включване на психологическата професионална помощ при извършване на медицинските процедури.

 

Пилотният проект на Програмата стартира във Варна през м. ноември 2007-ма година като основната цел е подобряване качеството на живота чрез преодоляването на стреса и укрепване на емоционалното състояние на двойки, преминаващи през циклите за лечение на безплодието.

Към настоящия момент фондацията успешно прилага програмата в София, Варна, Велико Търново, Сливен, Шумен, Свиленград, Добрич, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Габрово, Русе, Ловеч.

Съществена задача е подобряване на междуличностното общуване: двойките с репродуктивни проблеми спират да споделят, нарушават общуването в семейството си, започват да търсят нетипични начини за справяне със ситуацията.

 

Включването в програмата има за цел значително намаляване на стреса, предизвикан от неизвестността от последваща терапия, намаляване на страха от медицинските манипулации, както и преодоляване на страховете от споделяне на проблема.

 

Как се отразява стресът в статуса на жени с безплодие:

- високи нива на тревожност и депресия,

- при фиксиране върху темата “безплодие” са налице неврози,

- продължителният стрес нанася отпечатък на работата на всички органи и системи (в това число и репродуктивната система),

- отслабва имунитета,

- снижава се подвижността на маточните тръби,

- получават се промени в яйчниците и маточната шийка,

- ангажират се висши мозъчни центрове, които провокират хормонални промени.

 

Психолозите, които работят с жени с репродуктивни затруднения, отчитат следните стадии на емоционални реакции при безплодие:

- Стадий на отрицание

- Стадий на гняв

- Стадий на загриженост и вина

- Стадий на депресия

- Стадий на скръб и приемане

(Преминаването през тези стадии не е последователно)

 

Ето защо вече тринадесет години фондация „Искам бебе” работи с грижата за „невидимата” страна на желаещите да станат родители – тяхната психика, тяхната душа.

 

Като хора, преминали по този път, участвали в такива групи и познаващи трудностите, с които душите ни се сблъскват, ние, от фондация „Искам бебе“, имаме мотивацията да ви предложим групов курс за двойки от великотърновска община с репродуктивни проблеми.

 

Според правилата групите се състоят от 10-12 души. Общата продължителност на един курс на психотерапия е 6 месеца – т.е., 12 сесии. Сесиите се провеждат 2 пъти месечно. Групите се “затварят” за външно посещение след третата сесия. С двойките работят специално обучени психолози, които са много внимателно подбрани. Срещите обикновено са вечер или през почивните дни, за да могат всички желаещи да ги посещават. Курсът е абсолютно безплатен.  

През 2012-та година в община Велико Търново беше сформирана първата такава група, в която се включиха 12 жени. Някои забременяха абсолютно естествено след посещението на срещите с психотерапевтите на фондация „Искам бебе“, други заченаха с помощта на асистираната репродукция – чрез инсеминации или с ин-витро оплождане (някои дори с дарен репродуктивен материал), а трети си осиновиха дечица.

 

През 2020-та година фондация „Искам бебе“ сформира поредната, четвърта група, като първата опознавателна среща ще е в неделя, 19-ти януари, от 12:30 ч. в „Малкия интер”.

За повече информация: Вероника Михайлова - 0886 801 309,

veronika_michailova@abv.bg

https://www.facebook.com/groups/803281579736100/3.

www.iskambebe.bg

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов