РЗИ – Велико Търново предупреждава за случаи на взрив на пневмония в Китай

Животът

17-01-2020, 08:16

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

До 5-ти януари случаите са 59, седем души са в критично състояние

По данни на Европейския център за контрол на заболяванията (ЕЦКЗ), Стокхолм на 31 декември 2019г. здравните власти в град Ухан, административен център на провинция Хубей, Китай са информирали за взрив от случаи на пневмония с неясна етиология сред лица, посетили пазар за продажба на риба и животни в града. Заболелите са били с оплаквания от треска, затруднено дишане и рентгенографски данни за двустранна пневмония. До 05.01.2020 г. случаите са общо 59, седем от които са в критично състояние.
Проведените лабораторни изследвания изключват като причинители сезонните грипни вируси, вирусите на птичия грип, аденовируси, коронавируси, причиняващи тежък остър респираторен синдром (ТОРС/SARS) и близкоизточен респираторен синдром (MERS). Според Европейския център за контрол на заболяванията вероятно се касае за нов коронавирус, като причините за взрива засега остават неясни.
Според китайските власти не се наблюдава предаване на инфекцията от човек на човек.
По информация на Световната здравна организация, лица със симптоми на пневмония и данни за пътуване до Ухан са идентифицирани на международни летища. Директни полети от Ухан има до Париж, Лондон и Рим в рамките на Европейския съюз.
         Във връзка с гореизложеното е необходимо:
         1. Лица, посетили засегнатите територии със симптоми на грип или остро респираторно заболяване да потърсят незабавно лекарска помощ, като информират медицинските лица за пътуването.
         2. При предстоящо пътуване в Китай се препоръчва:
         - поради високата интензивност на сезонния грип в Китай – имунизация с противогрипна ваксина поне две седмици преди пътуването;
         - да се избягва посещение на пазари за риба, животни и птици, както и контакти с домашни животни и птици;
         - да се спазват добри хигиенни практики при измиване на ръцете и приготвяне и консумация на храна.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)