Търновската комисия за борба с трафика на хора с лекция пред горнооряховски ученици

Животът

17-01-2020, 10:51

Снимка:

Районен съд - Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Проявата е по инициатива на Районен съд – Горна Оряховица

В продължение на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и по покана на съдиите Трифон Славков и Цветелина Цонева, в Районен съд – Горна Оряховица гостува Ваня Ананиева – секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора към Община- Велико Търново. С учениците от 10а и 10б клас на СУ „Георги Измирлиев“ бе дискутирана темата за трафика на хора и трафика на хора сред младежите. Беше поставен акцент върху  понятието „трафик“, различните видове трафик с цел сексуална и трудова експлоатация, с цел просия и продажба на органи. Учениците изгледаха с интерес кратък видеоматериал по темата.

Госпожа Ананиева призова младите хора да бъдат по-информирани и по- внимателни, за да не се окажат жертви на съвременната форма на робство.

След лекцията  на желаещите бяха раздадени информационни брошури.

Съдия Илина Джукова изнесе пред учениците от Професиналната гимназия по лека промишленост и икономика „Атанас Буров“ Горна Оряховица лекция на тема: „Съдебни процедури с участието на деца и правата на децата в тези процедури“.

На учениците бе изяснен статута на малолетните и непълнолетните деца, начинът по който участват в съдебни процедури: като страна – по граждански и наказателни  дела, като свидетел и/или като жертва на престъпление.

Съдия Джукова обясни и процедурата по изслушване на деца по граждански дела в съда и разясни, какви са правата на децата при участие в съдебни процедури.

Учениците разгледаха специализирано помещение за щадящо изслушване и разпит на деца „синя стая“, изградено в Районен съд – Горна Оряховица.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)