В Свищов изложиха „Златните страници на българската илюстрация. Бешков и учениците му“

Велико Търново Лайф

19-01-2020, 11:00

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Експозицията ще остане цял месец на разположение на свищовлии

В ХГ „Николай Павлович“, в град Свищов бе открита изложбата „Златните страници на българската илюстрация. Бешков и учениците му“.

Изложените произведения са от фонда на ХГ „Илия Бешков“ – Плевен и представя 96 творби на значими и обичани български графици и илюстратори от средата на 70-те и 80-те години на XX в. Колекцията включва имената на Илия Бешков, Иван Кожухаров, Иван Кьосев, Наум Наумов, Никола Хаджитанев, Симеон Венов, Дарина Пенкова, Стоимен Стоилов и Тодор Цонев, работили над оформлението на българска и преводна детска книга, историческа и възрожденска българска литература, световен епос, поезия и български фолклор. Многообразието от техники, изразни средства, композиционни решения и художествена проблематика с които сякаш илюстрацията най-много е облагодетелствана, води до обособяването ѝ в самостоятелен жанр на изобразителното изкуство.

Главният уредник на Художествената галерия в Свищов Пламен Симеонов многократно изрази своята искрена благодарност към колегите си от ХГ „Илия Бешков“ – Плевен за възможността изключителните произведения да гостуват в Свищов. Той подчерта, че изложбата е част от Алековите празници на града и се реализира съвместно от Министерство на културата, ХГ „Илия Бешков“ – Плевен и община Плевен  като част от националните културни прояви по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Пред свищовската публика той прочете обръщение от Антония Караиванова, директор на ХГ „Илия Бешков“ – Плевен, в което тя описва предоставените творби и техните автори, като подчертава силата на илюстрацията като визуален посредник между книга и читател. „Това посредничество е взаимодействие и допълване между изобразително изкуство и литература. То е общуване-диалог между художника и писателя по страниците на изданията. И художникът илюстриращ различни литературни произведения, тясно свързва творчеството си с друг вид изкуство – това на писменото слово.“. Във финала на своето обръщение г-жа Караиванова пише следното: „Това, което докосва сърцето, разпалва огнивото; страда дневно и грешно със Софрония Български; разлиства люлякова гора над вито хоро юнашко; обобщава дневни тегоби на слон, мишка, жена в илюзорните строфи за вечност... От заглавието през текста, нашите илюстратори вплитат своя пленителен, незабравящ се свят.“

На откриването на изложбата, уредникът на ХГ „Николай Павлович“ Цонка Караджова разказа накратко за живота и делото на големия Илия Бешков, като сподели интересни факти и от професионалните му взаимоотношения със свищовския художник, и баща на българската карикатура Александър Божинов.

 

Изложбата „Златните страници на българската илюстрация. Бешков и учениците му“ ще гостува в ХГ „Николай Павлович“ – гр. Свищов в продължение на един месец.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)