Голяма част от гражданите на ЕС не знаят правата си при пътуване

Животът

19-01-2020, 10:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Това става ясно от проучване на Евробарометър

43% от гражданите на ЕС, които са пътували по въздух, с влакове, автобуси, кораби или фериботи през предходните 12 месеца знаят, че ЕС е въвел общи права за пътниците. Това става ясно от проучване на Евробарометър относно правата на пътниците в Европейския съюз (ЕС).

В него се посочва, че 32% от всички респонденти знаят правата на пътниците в ЕС за въздушен, железопътен, автобусен, корабен или фериботен транспорт. Но само 14% са специално запознати с пътуването със самолет, 8% за железопътния транспорт, 5% за автобусния транспорт и 3% за пътуването с кораб или ферибот. Респондентите, които са пътували поне по един от тези режими, са по-склонни да знаят правата на пътниците, се казва още в анализа.

Процентът на пътниците, които смятат, че са били добре информирани за правата си от транспортните компании, преди да пътуват, варира в зависимост от вида транспорт: 40% за пътниците във въздуха, 29% за пътниците на кораби или фериботи, 26% за пътниците в железопътния транспорт и 26% с автобус.

Проучването показва още, че респондентите, които са срещнали нередности по време на въздушно пътуване, са по-склонни да се оплакват от тези, които използват други видове транспорт. Оплакват се около 37% от пътниците със самолет срещу 26% от пътуващите с автобус, 24% от пътниците в железопътния транспорт и 18% от оплакванията са на кораби или фериботи.

Комисарят по транспорта Адина Валеан заяви: „Европейският съюз е единствената зона в света, където гражданите са защитени от пълен набор от права на пътниците. Тези права обаче трябва да бъдат по-добре познати и по-лесни за разбиране и прилагане. Нашите правила следва да осигурят и повече правна сигурност за пътниците и индустрията. Ето защо Комисията предложи да се модернизират правата на пътниците във въздушния и железопътния транспорт. Сега се нуждаем от Съвета и Европейския парламент, за да постигнем бързо споразумение по тях, за да гарантираме, че хората, пътуващи в ЕС, са ефективно защитени“.

Проучването е проведено между 19 февруари и 4 март 2019 г. и включва 27 973 граждани на ЕС.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов