Габровецът Теодор Кабакчиев с историческа победа в Ла Коруня - velikotarnovo.utre.bg

Габровецът Теодор Кабакчиев с историческа победа в Ла Коруня

19 януари 2020, 12:14 | Мария Христова
  • Снимка:
    БФМ

Българинът е първи в третият кръг от Световния шампионат по Супер Ендур

Химнът на България звуча в чест на Теодор Кабакчиев! Това историческо за родния мотоциклетен спорт събитие се случи в Ла Коруня, където се проведе третият кръг от Световния шампионат по Супер Ендуро. В северозападния испански град подкрепяният от „Еконт“ габровски мотоциклетен ас се представи феноменално и донесе първата победа за страната ни в кръг от сериите на Международната федерация по мотоциклетизъм (FIM).
С първо и две втори места в трите състезателни манша на клас „Джуниър“ (пилоти до 23 години), Тедо събра актив от 54 точки и се завърна в топ 3 на генералното класиране, като вече изостава само на 13 от първата позиция, а до края на шампионата има още два кръга.
В Ла Коруня Тедо имаше подкрепата от трибуните на своята майка и по-малкия си брат. Явно това беше нужният емоционален импулс за българския шампион и той направи най-силното си представяне в Световния шампионат до момента. Точно майка му Ива Кабакчиева беше и човекът, който чрез Фейсбук даде възможност на всички интересуващи се от представянето на Тедо да станат свидетели на това историческо състезание, тъй като пряко предаване от Испания нямаше.
Още в квалификациите Кабакчиев загатна, че се готви за нещо сериозно, като даде най-доброто време от 14-те пилоти. В последствие талантът ни си осигури и добра позиция на стартовата решетка.
Първият състезателен манш не тръгна добре. Тедо попадна в тапа на втория завой след старта, от която се измъкна трудно, на седма позиция, със сериозно изоставане от повелия в надпреварата лидер в генералното подреждане за сезона Тай Кулинс (ТМ, САЩ). Въпреки, че претърпя две падания заради конкуренти, с прецизно каране българският шампион постепенно стопи пасива и възползвайки се от грешките на останалите успя да си проправи път до второто място, като изпревари в последната обиколка и втория във временното класиране за шампионата – Леон Хентчел (Хускварна, Германия). Първи финишира полякът Доминик Олсзови (КТМ).
Във втория състезателен манш Тедо показа може би най-доброто си каране в световния шампионат до момента. №23 стартира от втора редица, преодоля технично скупчването при каменната секция на втория завой и излезе пети от нея, но пилотите пред него бяха в полезрението му. Във втората обиколка Кабакчиев вече беше трети, а след третата поведе. В оставащото време до края Тедо беше перфектен, не допусна никакви грешки и безапелационно спечели втората си победа в манш от световния шампионат. На финала българският ас имаше аванс от 49 секунди пред Милан Шмюсер (Шерко, Германия) и 50 сек. пред третия – Леон Хентчел.  
В манш №3 Кабакчиев тръгна трети, но още във втората обиколка излезе начело и до края на 6-те минути водеше колоната, следван близо от Милан Шмюсер (Шерко, Германия). За съжаление, Тедо допусна грешка в предпоследната обиколка и това позволи на немският състезател да поведе, а в последствие и да спечели манша. Българският шампион остана втори, на 14 секунди след Шмюсер, а трети, на половин минута зад пилота с №23, остана Адриен Жакон (КТМ, Франция).
С резултат 2-1-2 Тедо Кабакчиев събра 54 точки (17+20+17) и развя българския трибагреник на най-високото стъпало на стълбичката за награждаване. С 41 точки (3-3-5) Леон Хентчел остана втори, а третото място зае Адриен Жакон (5-4-3, 39 т.).
Големият губещ от кръга в Ла Коруня беше Тай Кулинс, който завърши на 8-мо място (6-7-11) и взе само 21 точки. Това коства на американеца лидерската позиция в генералното класиране за сезона. Първи вече е Хентчел със 138 точки, Кулинс е втори със 133, а Тедо Кабакчиев заема третото място със 125.
Следващият кръг от световните серии по Супер Ендуро на FIM е на 1-ви февруари в Будапеща, Унгария. Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета