Църквата почита паметта на Св. мъченик Неофит - velikotarnovo.utre.bg

Църквата почита паметта на Св. мъченик Неофит

21 януари 2020, 07:00 | Мария Христова
  • Снимка:
    pixabay

Днес е и Бабинден по стар стил

На днешната дата имен ден празнуват Валери, Валерия, Максим, Максимилиан, Агнеса, Неофит.

Църквата днес почита паметта на Св. мъченик Неофит. На този ден се чества паметта и на свети Максим Изповедник, който пък беше небесен закрилник на покойния патриарх Максим.

Името Максим идва от латински език и означава "най-голям", "най-велик". Неофит е от гръцки език и означава "новопокръстен".

На 21 януари се празнува и Денят на родилната помощ, известен още като Бабинден.

От 1951 г. 21 януари е обявен за ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите, затова празникът ще бъде отбелязан официално и в много болници и АГ-отделения в страната.

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" – жените, които помагали при раждане на младите булки и невести. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките.

Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета