Изследване на костната плътност със скенер предлага горнооряховската болница

Мисия

22-01-2020, 10:17

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Лечебното заведение е едно от малкото в Северна България, които го предлагат

От 1 февруари до края на март в МБАЛ в Горна Оряховица предлагат на преференциални цени измерването на костната плътност със скенер.

Всеки, който иска да се изследва на модерния компютърен томограф, който има специално вграден софтуер за целта, ще заплати за изследването 40 лева.

Изследването на костната плътност със скенер не е широко застъпено в българските болници и не се покрива от здравната каса. Горнооряховската болница е от малкото лечебни заведения в Северна България, в които се прилага този метод на изследване.

Остеопоразата е метаболитно костно заболяване, характеризиращо се с ниска костна минерална плътност, повишена крехкост на костта и повишен риск от фрактури на различни кости. Заболяването се проявява с болки в гърба, фрактури на прешлени, фрактури на кости на предмишница и други кости, които се получават при минимални и нискоенергийни травми и падания.

„Основно диагнозата на заболяването се гради на количествена оценка на костната минерална плътност, като в лабораторни условия това се доказва чрез различни рентгенологични и образни методи, като голям напредък в това има количествената компютърна томография – QCT на гръбнака. С това се оценява фрактурният риск,който е в основата на инвалидизиране на пациента и повишеният риск от смъртност при залежаване“, обяснява ендикринологът д-р Ренета Гонгалова.

Изследването е необходимо за диагностициране на заболяването, както и за по-нататъшното лечение и избор на медикаменти, които се поемат от здравната каса в голям процент, поради високата цена на последните.

За желаещите да се подложат на това изследване, следва да се запишат на телефон 0878 746 356, Николина Кирилова, старши рентгенов лаборант

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов