96,6 милиона лева е рамката на Проектобюджет 2020 на Община Велико Търново

Мисия

22-01-2020, 18:45

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Финансовият план бе представен днес пред обществеността

96,6 милиона лева е проектната рамка на Бюджет 2020 на Община Велико Търново. Финансовият план бе представен пред обществеността от заместник-кметовете Снежана Данева-Иванова и проф. Георги Камарашев. Инвестиционната програма е за 36,6 милиона лева.

Основните приоритети:
- развитие и обновяване на публичната инфраструктура и възможностите за свързаност на хората, включително чрез повече инвестиции в кварталите, нова организация на движението и др. Прогнозната стойност на инвестициите за всички инфраструктурни обекти е 23 млн. лева.
- атрактивна образователна среда и осигуряване на все по-добри условия за децата и младите хора. Планираните капиталови инвестиции по това перо са за над 3 милиона лева. В тази връзка - напредва изграждането на новата детска градина в кв. „Зона Б“, предстои довършването на корпуса на Детска градина „Здравец“, ремонти на детските градини в населените места, продължава обновяването на СУ „Емилиян Станев“ и др.

Увеличени са средствата за всички функции, като най-сериозен е ръстът за образование – с 4,5 милиона лева повече от миналата година. Расте издръжката и за здравеопазване, социални дейности, култура – за читалища, библиотеки, музеи и др. С близо 3, 8 милиона лева ще дофинансиране редица дейности – издръжка на училища и детски градини, детски ясли, пенсионерски клубове, спорт и др.

Сред най-големите европейски проекти за 2020 г. са тези за интегриран градски транспорт, обновяване на близо 13 км улици и пътна мрежа, за изграждане на нов комплекс за социални услуги за хора с увреждания и др. Предстои оценка на проектите за основен ремонт на бившия пионерски дом и превръщането му в съвременен Младежки център, за реконструкция на Музей „Възраждане и Учредително събрание“, за разширяването на Мултимедийния посетителски център и др.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов