Над 1000 ендоскопски процедури са извършени за година в горнооряховската болница - velikotarnovo.utre.bg

Над 1000 ендоскопски процедури са извършени за година в горнооряховската болница

23 януари 2020, 10:13 | Мария Христова
  • Снимка:
    МБАЛ Горна Оряховица

Пациентите, прегледани в кабинета, са от целия регион

Над 1 000 процедури са извършени за 2019 година в ендоскопския кабинет в Първо вътрешно отделение на горнооряховската болница. „През кабинета са преминали пациенти с различни диагнози-гастрити, диафрагмални хернии, езофагитни промени, язви на стомаха и дванадесетопръстника, дивертикули на дебелото черво, хронични и уцерозни колити“, коментира гастроентерологът д-р Илко Костурков. През изминалата година са извършени и 70 полипектомии.

За периода са регистрирани над 50 новооткрити злокачествени образувания. „Някои от тях са диагностицирани на ранен етап, което дава възможност за пълното оздравяване на пациента. В други случаи те не са уловени навреме, което пък довежда до тежка и продължителна терапия, обяснява още д-р Костурков.

Пациентите, прегледани в кабинета, са от целия регион – от общините Горна Оряховица, Велико Търново, Лясковец, Елена, Стражица, Златарица. При навременна диагностика и адекватни мерки от страна на медиците, пациентът може да си спести редица усложнения. В тази връзка д-р Илко Костурков препоръчва всички пациенти с новооткрит анемичен синдром, продължителни коремни болки, кървене, нарушен ритъм на дефекация, веднага да се насочват към гастроентеролог за уточняване на проблема. Повече от 2500 български мъже и жени се разболяват ежегодно от рак на дебелото черво. Голям процент от тях търсят специализирана помощ, когато заболяването вече е в напреднал стадий. „Правилната профилактика може да помогне на една част от хората да не се срещнат изобщо с рака чрез излекуване на предраковите заболявания, а на друга част заболяването да се открие и да се лекува в ранен стадий. Открит в първи стадий, ракът на дебелото черво се излекува успешно в 90% от случаите“, е категоричен д-р Костурков.

Като профилкатична мярка в началото може да се извърши Тест за окултно кървене / FOBT screening/. Друг метод за инвазивна профилактика е видеоколоноскопия на цялото дебело черво, която може да бъде направена с венозна анестезия, като по време на изследването може да се извършват вземане на биопсии или безкръвни микрооперации – полипектомии при установени такива.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета