Почитаме Света Ксения

Животът

24-01-2020, 07:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Вижте кой празнува имен ден

На 24 януари почитаме паметта на велика светица. В семейството на известен сенатор в Рим се родила малката Евсения (в превод “благочестива”). Когато пораснала, родителите сгодили Евсения за млад сенатор. Това не било желанието на девойката, защото тя била християнка и искала да следва заветите на  Иисус Христос. Един ден взела твърдо решение да напусне дома на своите родители и ще избяга от суетния свят на аристокрацията.

Придружена от две нейни прислужнички, младата Евсения била облечена като мъж. Промъкнали се тайно през портите през нощта и се качили на кораб за Александрия. С тях носели само малко злато за текущи нужди. Останалото богатство раздали на бедните. Пристигнали на остров Коа, разположен в района на Кария в Мала Азия. Трите жени наели скромна къща, в която започнали да живеят.

Евсения накарала своите слугини да се държат с нея като с равна и да я наричат Ксения (в превод “странница” и “скитаща”). Там Ксения започнала да води суров живот на отшелник.

Минало известно време и Христос изпратил на острова възрастен монах, който бил игумен на милаския манастир “Св. ап. Андрей”. Игуменът отвел трите вярващи християнки с него в гр. Милас. Когато пристигнали, Ксения купила скромна къща, в която заживели и построили църква и я кръстили на името на Свети първомъченик и архидякон Стефан.

Към трите жени от Рим се присъединили и други вярващи. Така се образувало малко духовно братство, но от жени. Света Ксения Римлянка получила духовен сан дяконеса. Тя била строга и критична към себе си, но изключително щедра към околните.

Минали дълги години, дошло време Господ да прибере душата на Света Ксения Римлянка. След като се простила с нейните посестрими, тя ги накарала да излязат от храма,  за да остане сама. През това време издъхнала и тялото й било намерено на пода, пише в Жития на светиите. Една година по-късно и нейните  бивши прислужнички също починали, но преди това те написали житието на Света Ксения Римлянка, което се пази в църквата.

Имен ден днес празнуват Аксиния,  Аксения,  Ксения, Oкcaнa.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов