Почитаме св. Григорий Богослов - velikotarnovo.utre.bg

Почитаме св. Григорий Богослов

25 януари 2020, 07:00 | Мария Христова
  • Снимка:
    архив

Вижте кого да поздравите за имен ден

На 25 януари (по нов стил) се чества денят на св. Григорий Богослов и имен ден имат всички, носещи името Григор, Григорий, Гриша.
Св. Григорий Богослов е бил родом от гр. Назианз, Кападокийска област, затова можем да го открием в литературата и като Назианзки, бил е и 12 години архиепископ на църквата в Цариград, откъдето пък идва името Цариградски. На времето са имали обичай, посочвайки областта или града, в който се е родила или живяла дадена личност, по тях да я определят и идентифицират.
Освен, че св. Григорий е бил изключително богоотдаден и праведен човек, той бил и човек с много задълбочени интереси в областта на науката. Въпреки че по образеца на житията го описват като вглъбен в себе си и богосъзерцателен, той е бил и талантлив поет и писател, което се вижда от запазените му писма и автобиографичните му стихове.
За да канонизират някого, той е трябвало да отговаря на определени условия, част, от които са включвали праведен живот и милосърдие към бедните. А св. Григорий Богослов се е отнасял много състрадателно към бедните и се е старал всячески да облекчи страданията им.
Към днешна дата е интересно и отношението му към природните бедствия. Той винаги е приканвал и властимащи, и народ, да се покаят от греховете си и да се смирят под десницата на Господа, като е обичал да цитира: (Пс. 52:4) “Всички се отклониха, станаха еднакво покварени; няма кой да прави добро, няма ни един”, именно това е основната причина, според него, за бедствията...Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета