Мария Габриел: Свързването на образованието с науката е стъпка към нова стратегия на знаниетo

Животът

25-01-2020, 13:42

Снимка:

пресцентър

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Еврокомисарят откри Националния научно-образователен фестивал „Намереното поколение“

Науката ни позволява да осъзнаем света около нас, но и самите ние да бъдем създатели. Затова образованието в сферата на науката, технологиите, инженерството и математиката, или както го наричаме още STEM образование, ще играе все по-голяма роля. От общите ни усилия заедно с учители, ментори, научни изследователи и индустрия зависи да свържем Европейското научноизследователство пространство с Европейското пространство на образование, за да изградим нова Стратегия на знанието. Това заяви българският еврокомисар за иновациите, научните изследвания, образованието, културата и младежта Мария Габриел при откриването на Националния научно-образователен фестивал „Намереното поколение“. Събитието събра на едно място преподаватели и ученици от цяла България, ръководителите на олимпийските ни отбори, учени от Българската академия на науките, университетски преподаватели, професионалисти и организации, които съвместно работят за превръщането на образованието от базирано на теория в практическо.

 

За насърчаване на STEM образованието, Европейската комисия и държавите членки предприемат редица мерки. Ключови сред тях са STEM Коалицията на националните STEM платформи, в която членува и България, както и програма „Еразъм+“, ориентирана към инициативи за насърчаване на иновативни и интердисциплинарни подходи на преподаване. На европейско равнище се изпълнява инициативата „Нощ на европейските изследователи“, която показва човешкото лице на науката и може да насърчи младите хора да изберат научна кариера.

"Учителите са тези, които посяват зрънцата на любопитството. Но от нас зависи те да покълнат и да се превърнат в постижения. Продължавайте да имате широко отворени очи за знания. Продължавайте чрез практиката и образованието да сбъдвате мечтите си. Във време на нови технологии като изкуствен интелект, виртуална реалност и роботика, науката може да ви даде шанс да откриете още повече за света. Вие можете да бъдете следващите новатори и изследователи, които да ни помогнат да се справим с днешните и утрешните глобални предизвикателства.“, насърчи младите таланти Мария Габриел.  По думите й с повече инициативи като Националния научно-образователен фестивал „Намереното поколение“ децата могат да разберат, че науката не е нещо абстрактно, а шанс за реализация.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)