Църквата чества пренасянето на мощите на Св. Йоан Златоуст

Животът

27-01-2020, 08:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Те са положени в църквата "Св. Апостоли" в Цариград

На 27 януари православната църква чества Пренасяне мощите на св. Йоан Златоуст. 
На този ден се възпоменава тържественото връщане на светите му мощи на 27 януари 438 г. от Комана в Цариград и полагането им в църквата "Св. Апостоли", където била погребана и причинителката на неговите страдания, императрица Евдоксия, съпруга на източния император Аркадий.

Босфорът почернял от лодките на посрещачите, както било и при връщането на светителя от първото заточение. Синът и дъщерята на Аркадий и Евдоксия – Теодосий ІІ и сестра му Пулхерия се молели пред гробницата на св. Йоан Златоуст за опрощаването на техните родители. През време на Латинската империя светите му мощи били отнесени в Рим и сега почиват в катедралата "Св. Петър".
 
Св. Йоан Златоуст е един от тримата светители (вселенски учители) наравно с Василий Велики Кесарийски и Григорий Богослов. Той е оставил най-голямото по обем богословско творчество в Източната църква. Бил е епископ на Константинопол шест и половина години. Светите му мощи почиват в катедралата "Св. Петър" в Рим. Чества се още на 13 ноември и на 30 януари.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов