Горнооряховската болница ще развива лапароскопската коремна хирургия

Мисия

27-01-2020, 10:14

Снимка:

МБАЛ Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Част от състава на Хирургично отделение вече е д-р Пламен Маринов

МБАЛ „Свети Иван Рилски“ е амбицирана да развива лапароскопската коремна хирургия със собствени екипи. На този етап в горнооряховската болница ще се извършват лапароскопски холецистектомии и апендектомии.

От края на миналата година част от състава на Хирургично отделение, е д-р Пламен Маринов, който има респектиращ опит като хирург и е участвал в над 400 лапароскопски операции в България и във Великобритания.

На 16 януари т.г., заедно колегата си д-р Валентин Ценов, той извърши лапароскопска операция на 70-годишна пациентка в горнооряховската болница. Пенсионерката постъпва в отделението с калкулозен холецистит /възпаление на жлъчния мехур/ и с камък, с размер 3 сантиметра. След извършената лапароскопска интервенция, възрастната жена е изписана на втория ден от отделението в добро общо състояние.

Д-р Пламен Маринов е роден в село Белцов, Русенско. През 1987 г. завършва Висшия медицински институт в Плевен, след което специализира във ВМА „Обща хирургия“ в клиниката на проф. Василев и „Гръдна и сърдечна хирургия“ при проф. Йовчо Топалов. Три години работи като военен лекар на летище „Щръклево“, от 1994 до 1996 г. работи като хирург във Военна болница- Русе.

От 1996 до 2019 година е началник на Хирургично отделение в МБАЛ „Юлия Вревская“ в Бяла.

През 2005 година д-р Маринов изкарва курс по лапароскопска хирургия при проф. Красимир Василев във ВМА, а в последствие – няколко курса при проф. Тошко Тодоров. Първата си лапароскопска операция извършва в болницата в Бяла. В болницата в Бяла е участвал в над 100 лапароскопски интервенции. На този етап в горнооряховската болница ще се извършват лапароскопски холецистектомии и апедниктомии.

През 2017 година е с приз на Районната колегия на БЛС – Русе за „Лекар на годината“.

Д-р Маринов има солиден опит като хирург и зад граница, тъй като няколко години е оперирал в шест болници във Великобритания, четири от които университетски. Работил е като хирург на висока позиция в болниците в Нюкясъл, в Брайтън, в Глен Кловит- Северен Уелс. Само в болницата в Нюкясъл има над 250 участия в лапароскопски операции.

От 2013 година е член на Лекарския съюз на Обединеното Кралство / General Medical Counsil /, а от 2016 година - на Лекарската камара на Великобритания.

Поканен е от ръководството на МБАЛ да развива лапароскопската хирургия в Горна Оряховица и региона.

Д-р Маринов преглежда и консултира пациенти всеки вторник и четвъртък от 14 до 18 часа в болницата.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов