Майстор на спорта от Пловдив спечели третото издание на шахматен турнир за купа „Лясковец“ - velikotarnovo.utre.bg

Майстор на спорта от Пловдив спечели третото издание на шахматен турнир за купа „Лясковец“

27 януари 2020, 21:13 | Мария Христова
  • Снимка:
    ШК Асеневци

Състезанието имаше изключително професионален характер

Лясковец се радва на гости от цяла България през изминалия уикенд. 82-ма шахматисти от цялата страна избраха да посетят китното градче, за да поиграят шах. Турнирът се проведе в комплекс „Лесопарка“, а организатори бяха Община Лясковец със съдействието на ШК „Асеневци“ и местния шахматен клуб „Лясковец“. Турнирът се проведе по швейцарска система в 6 кръга, а контролата за игра бе 60  минути + 30 секунди на ход, считано от първия. Състезанието имаше изключително професионален характер, тъй като важеше за международен рейтинг по класически шах, а наградният фонд бе над 1000лв.

След оспорвани битки 4-ма състезатели завършиха с по 5 от 6 възможни точки. Това доведе до дележ на 1-4 място. Допълнителнте показатели отредиха купата да отиде в Пловдив при майсторът на спорта Любомир Мишев. Втори се класира международният майстор Димитър Мархолев (отново от Пловдив), трети бе майсторът на спорта Цветомир Ангелов (Бургас), а четвърти остана младата надежда на Плевен Дарио Дерешки. На пето място се класира Йордан Николов от Перник. В рейтинг групата до 1900 Радослав Очков от Сливен взе първата награда, а втори остана Стилян Ангелов от Велико Търново. При ветераните най-добре се представи Иван Илийков (ВТ), следван от Първан Аспарухов (Перник). В битките при момчетата до 10 години  надделя Андрей Иванов, който се състезава за Македония. При 12-годишните момчета купата грабна Симеон Тодев от Пловдив, а при най-големите момчета Стилиан Ангелов от Велико Търново се окичи със злато. При 10-годишните момичета Нора Рашева (Плевен) взе златен медал, а втора се класира Полина Георгиева от Полски Тръмбеш . В горната възрастова група Боряна Аршинкова надделя над своите съпернички, а в групата на 14-годишните със злато се окичи Ивелина Христова от Добрич.

На турнира се раздадоха над 1000лв. под формата на парични и предметни награди. Вечерта организаторите от ШК „Асеневци“ се бяха погрижили за доброто настроение на участниците с музикална програма и безплатни бутилки вино от специалната изба на „Асеневци“. Гости вечерта бяха и фолклорен танцов клуб „Плетеница“, които изиграха автентични български хора заедно с участници и придружители от турнира.

„Лясковец е град, в който до преди 2-3 години нямаше шахматни традиции. Днес той е една популярна шахматна дестинация, която вече трета година събира шахматисти от цяла България. Много от гостите даже ни споделиха, че това им е един от любимите турнири и много биха се радвали, ако се провежда още един такъв през годината. Много ни радва този факт и ще сме изключително щастливи, ако успеем да съберем шахматистите още веднъж през 2020г. Сърдечно благодарим на целия екип на Община Лясковец и лично на д-р Ивелина Гецова, кмет на Общината, в чието лице срещаме огромна подкрепа и съдействие. Заедно направихме много за развитието на шахмата в Лясковец и вярваме, че бъдещето е обещаващо!“ – коментираха организаторите на мероприятието и ръководители на ШК „Асеневци“ и ШК „Лясковец“ Цвета Галунова и Даян Нинов.

Следващата голяма проява на ШК „Асеневци“ е шахматният фестивал „Търновско царство“, където наградният фонд ще бъде над 4000лв. Турнирът ще се проведе от 29.02. до 04.03. в Парк хотел „Асеневци“.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета