Двойно скачат глобите за стопани на кучета, нарушаващи общинската наредба

Мисия

30-01-2020, 13:19

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

До клетките за животни в парковете ще се стига по една алея, обозначена от Общината

Двойно скачат санкциите за собственици на кучета, които нарушават Наредбата за овладяване на популацията на безстопанствените кучета и регламентиране правилата за отглеждане на кучета на територията на община Велико Търново.

Промените бяха приети днес на второ четене на заседание на местния парламент. Повишаването на глобите двойно бе предложено от д-р Мавродий Калейнски от групата съветници от „Демократична България”. Пак по негово предложение, което също бе прието, деца под 18-годишна възраст нямат право да разхождат домашни кучета от едра и гигантска породи.

Най –дебатирана беше промяната в Наредбата, касаеща осигуряването на достъп на стопаните на кучета до така наречените кучешки клетки в парковете на територията на Общината. Тук решение, удовлетворяващо и собствениците на животни, и техните противници в парковете, даде съветникът от ВМРО Евгени Коев. Така животните вече ще стигат до клетките по една крайна обозначена алея в парка, определена от общинската администрация.

400 лв. е глобата, която ще плаща стопанин на куче, ухапало друго животно. При повторно нарушение глобата става 800 лв. 1 000 лв. е санкцията, ако кучето ухапе човек. Съответно, при повторяемост на нарушението глобата е двойна.

От 200 лв. до 1000 лв. ще бъде санкциониран жител на общината, който нарушава Наредбата, в това число и онези собственици на кучета, които не почистват след домашния си любимец.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов