Представиха сборник в чест на 70-годишнината на проф. д.и.н. Калчо Калчев

Животът

30-01-2020, 17:08

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Професорът е дългогодишен преподавател в Историческия факултет на ВТУ

В зала „Европа“ на Ректората на Великотърновския университет се състоя представяне на сборник с научни изследвания в чест на 70-годишнината на проф. д.и.н. Калчо Калчев.
Проф. д.и.н. Калчо Калчев е дългогодишен преподавател в Историческия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, получил признанието на научната общност с задълбочените си изследвания по нова история на България, посветил значителна част от тях на бесарабските българи и приносът им за развитието на модерната българска държава, утвърдил името си като специалист по военна история на нашата страна.
От името на академичното ръководство и лично от името на ректора проф. д-р Христо Бонджолов приветствие към проф. Калчо Калчев отправи проф. д.и.н. Милко Палангурски, заместник-ректор по научната дейност.
„Спомням си 1981 г. и моята първа лекция във Великотърновския университет. В голямата зала на Библиотеката зад университетската банка бе проф. Калчо Калчев, който е един от най-увлекателните преподаватели в Историческия факултет. Калчо беше един от стожерите на катедрата, стожер на Факултета, който ни научи на дисциплина в науката. Той ни научи на най-важното нещо, че е добре в колегиумите да има наука, морал, почтеност и приятелство.
Калчо, приятелю, радвам се, че те познавам. Пожелавам ти здраве и ти благодаря още веднъж за всичко, което направи за науката и за Великотърновския университет!“, каза в приветствието си проф. Милко Палангурски.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов